X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/06/2019 |  12:10 | Izvor: SRNA

Kapetan Dragan: Hrvati čine sve da me ne puste iz zatvora

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, koji služi kaznu u hrvatskom zatvoru u Lepoglavi, izjavio je da strahuje da Hrvati čine sve kako ga ne bi pustili na slobodu krajem marta sljedeće godine.
Kapetan Dragan  (Foto: FAH) -
Kapetan Dragan (Foto: FAH)


Kapetan Dragan je potvrdio da se više od tri sedmice nalazi u samici pod optužbom da je prekršio zatvorska pravila zbog privatnog pisma Draganu Palibrku, koje je on proslijedio javnosti.

- Nisam kriv, nisam kontaktirao sa medijima, niti sam im se javno obraćao - rekao je Vasiljković za beogradske "Večernje novosti" posredstvom advokata Slađane Čanković.

On je naglasio i da će svoju odbranu sutra ponovo iznijeti i da će, kako je rekao, ponoviti stav da je tačno ono što govori.

Kapetan Dragan je i na prvom saslušanju izjavio da se ne osjeća krivim i da je sve iskonstruisano kako bi ga pred kraj odsluženja kazne doveli u takvu situaciju.

"Novosti" nezvanično saznaju da je upravu zatvora najviše iritiralo to što je u privatnom pismu Vasiljković naveo da je "Lepoglava nacistički logor", a da je razlog za takvu njegovu konstataciju prije svega to što je smješten u odjeljenje gdje su samo Srbi osuđeni za ratne zločine.

Vasiljković bi trebalo da izađe iz hrvatskog zatvora 20. marta sljedeće godine, u trenutku kada bude odslužio 13 i po godina zatvorske kazne.

Prvostepenom presudom Županijskog suda u Splitu Vasiljković je u septembru 2017. godine osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u Hrvatskoj.

Vrhovni sud Hrvatske u julu 2018. godine smanjio je Vasiljkoviću za godinu i po dana kaznu zatvora i pravosnažno ga osudio na 13 i po godina.

Kapetan Dragan, koji ima državljanstva Srbije i Australije, uhapšen je u Australiji, gdje je bio trener golfa, a Hrvatskoj je izručen u maju 2015. godine.