X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
17/06/2019 |  12:28 ⇒ 13:03 | Izvor: SRNA

PIK da pomogne da se odblokira formiranje Savjeta ministara

Ujedinjena Srpska traži od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira da pomogne da bude ispoštovana izborna volja građana Republike Srpske i što prije otklonjena blokada formiranja Savjeta ministara, te pokrenut rad Parlamentarne skupštine BiH.
Ujedinjena Srpska - Foto: ilustracija
Ujedinjena SrpskaFoto: ilustracija

Ova partija je u pismu PIK-u podsjetila da su građani Srpske izabrali svoje predstavnike na nivou BiH, ali da osam mjeseci od izbora pojedini političari iz Sarajeva i dalje blokiraju proces formiranja Savjeta ministara.

- Najbolje za sve u Srpskoj i BiH bi bilo da što prije bude izabran predsjedavajući Savjeta ministara, da se formiraju ministarstva i pokrene rad u Parlamentarnoj skupštini BiH. Molimo vas da iskoristite svoj uticaj na Željka Komšića, Šefika Džaferovića i Bakira Izetbegovića da ispoštuju osnovne postulate demokratije i demokratski održanih izbora, a to je implementacija izbornih rezultata bez ikakvog uslovljavanja - navedeno je u pismu.

U pismu, kojim se ova stranka obraća i zamjeniku pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuu Palmeru, navodi se da svako uslovljavanje implementacije izbornih rezultata predstavlja obesmišljavanje demokratije i izbora uopšte.

Ujedinjena Srpska je poručila da ne žele da u Savjetu ministara i dalje budu predstavnici Srpske koji su izgubili izbore na čelu sa Draganom Mektićem, Mirkom Šarovićem i Igorom Crnatkom.

U vezi sa trenutnom krizom i ucjenjivanjem s ciljem obezbjeđivanja podrške za ulazak BiH u NATO, predstavnici Ujedinjene Srpske su podsjetili da stranke iz Srpske insistiraju na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine koja je legitiman politički stav o mogućim budućim političkim procesima u skladu sa demokratskim načelima.

- Članstvo u NATO-u, Evroazijskoj uniji, Inicijativi 'Јedan pojas, jedan put' ili bilo kojoj organizaciji stvar je dogovora i kompromisa koji moraju postići novoizabrani predstavnici iz Srpske i Federacije BiH - navodi se u pismu i dodaje da su pred novim vlastima na nivoima Srpske i BiH mnogi poslovi poput približavanja Evropskoj uniji, poboljšanja života građana i rješavanja problema migrantske krize.