latinica  ћирилица
17/06/2019 |  13:42 ⇒ 13:52 | Autor: klix.ba

Oko 600 migranata prebačeno na Vučjak, nastavljen pretres privatnih objekata

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona danas nastavljaju aktivnosti na pronalasku migranta koji nemaju smještaj u prihvatnim centrima, a zatim i na njihovom prebacivanju na lokaciju Vučjak.
Migranti Bihać - Foto: RTRS
Migranti BihaćFoto: RTRS

Portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić za portal Kliks rekao je da na Vučjaku već boravi skoro 600 osoba, ali da će taj broj biti povećan s obzirom na to da će svi oni koji nemaju obezbijeđen smještaj u zvaničnim prihvatnim centrima biti dislocirani.

- Akcije se provode najviše u Bihaću gdje je trenutno najkritičnije, ali i u Velikoj Kladuši. Radićemo svaki dan dok donekle ne riješimo tu situaciju - dodao je Šiljdedić.

Prošle sedmice su u dva objekta pronađene 282 osobe, a i danas će policajci "češljati" privatne objekte za koje se sumnja da u njima ilegalno borave migranti.

Odluka lokalnih vlasti je da migranti više neće moći boraviti na javnim površinama u gradskim zonama, kao ni u napuštenim zgradama, a sve s ciljem poboljšanja bezbjednosne situacija i smirivanja lokalnog stanovništva nakon niza incidenata koje su prouzrokovali migranti.

Zbog migrantske krize u Bihaću su sinoć održani protesti na kojima je zabilježen slab odziv građana.