X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
17/06/2019 |  13:51 ⇒ 13:55 | Izvor: SRNA

ŽRS: Novi signalno-bezbjednosni uređaji na dionici Doboj-Banjaluka

Željeznice Republike Srpske dobile su upotrebnu dozvolu za projekat modernizacije sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj-Banjaluka, u okviru kojeg je šest stanica osigurano novim signalno-bezbjednosnim uređajima, a 11 pružnih prelaza uređajem za automatsko osiguranje, saopšteno je iz ove kompanije.
ŽRS - Foto: RTRS
ŽRSFoto: RTRS

Iz Željeznica navode da je ova investicija vrijedna oko 20 miliona evra finansirana iz postojećih kredita, bez dodatnog zaduženja.

U ovoj kompaniji kažu da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske početkom juna izdalo rješenje kojim se daje upotrebna dozvola za izvedenu rekonstrukciju i modernizaciju elektroenergetske, telekomunikacione i signalno-bezbjednosne mreže u pružnom pojasu na trasi pruge Doboj-Banjaluka.

- Nakon internog tehničkog pregleda od stručnih komisija Željeznica Republike Srpske i Republičke komisije za tehnički pregled projekta, ovi sistemi su sukcesivno puštani u probni rad, a Željeznice su ušle u proces dobijanja neophodne upotrebne dozvole - dodaje se u saopštenju.

Istovremeno, realizovan je sistem međustanične zavisnosti, kao i daljinsko upravljanje saobraćajem koje pruža mogućnost centralizovanog upravljanja udaljenim stanicama i putnim prelazima.

Iz Željeznica podsjećaju da je projekat promovisan u septembru prošle godine u Banjaluci i da je od tada u probnom radu bio sistem zahvaljujući kojem je omogućen kvalitetniji, bezbjedniji i jeftiniji rad željeznica na dionici Doboj-Banjaluka.

U ovoj kompaniji ističu da su se dobijenom upotrebnom dozvolom stekli neophodni uslovi za puštanje u redovan rad novougrađenih sistema, u punom kapacitetu.

- Stečeni su svi uslovi za skraćenje voznih vremena vozova, znatno je povećana bezbjednost, unaprijeđen sistem za regulisanje željezničkog saobraćaja, te se povećava prevozna i propusna moć željezničkog saobraćaja na dionici Doboj- Banjaluka - navodi se u saopštenju.

Radi bolje zajedničke bezbjednosti, Željeznice Republike Srpske ponovo apeluju na sve učesnike u saobraćaju da je neophodno striktno poštovanje saobraćajnih propisa i pojačana pažnja svih učesnika u drumskom saobraćaju na pružnim prelazima.

Iz Željeznica poručuju da je, zahvaljujući novougrađenim signalno-bezbjednosnim uređajima, postignuta veća operabilnost i nivo osiguranja željezničkih stanica, ukrsnica i pružnih prelaza.

Implementacijom telekomunikacionog sistema, uključujući novopoloženi optički kabl, pored pouzdanije telefonske veze, omogućen je daljinski pristup i kontrola nad preostalim uređajima, kao i mogućnost rješavanja određenih smetnji i kvarova na daljinu.

Iz ove kompanije navode da sistem za izradu i simulaciju reda vožnje na osnovu dži-pi-es lokacije vozova i komunikacione opreme koja je ugrađena na lokomotivama omogućava korekciju reda vožnje u realnom vremenu.

Svim korisnicima željezničkog saobraćaja omogućen je besplatan pristup bežičnom internetu u željezničkim stanicama Doboj i Banjaluka.

U okviru projekta PS-03 - "Modernizacija sistema signalizacije i telekomunikacija na dionici pruge Doboj-Banjaluka" u građevinskom dijelu uređene su i stanične zgrade u Ostružnji, Snjegotini, Јošavki i Vrbanji, navodi se u saopštenju.

U Čelincu i Banjaluci uređene su prostorije za smještaj signalno-bezbjednosne i telekomunikacione opreme.

Projekat je nastavak započetog procesa modernizacije Željeznica Republike Srpske.

- U zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava za investiciona ulaganja, projekat će u narednim godinama biti nastavljen i na ostalim dionicama ŽRS - navodi se u saopštenju.