latinica  ћирилица
17/06/2019 |  14:07 ⇒ 19:34 | Autor: SRNA

Počeli radovi na Koridoru 5C (FOTO)

Predstavnici Јavnog preduzeća Autoputevi Republike Srpske ozvaničili su danas u Doboju početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora 5C na teritoriji Srpske, a vrijednost ove dionice auto-puta je 70 miliona evra.

Prva dionica auto-puta na Koridoru 5C gradiće se na pravcu Јohovac /Tovira/ - Rudanka /Kostajnica/ u dužini od 5,65 kilometara i biće finansirana kreditnim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je na svečanosti povodom početka radova da je ovo izuzetan projekat i da je za Vladu bitno da se nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje radnika i povećanje BDP-a.

On je naveo da je ovaj dio auto-puta vrijedan 70 miliona evra i da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

- Tom dionicom gradićemo i gasovod i jednim udarcem ubićemo dvije muve. Radićemo sve da otvorimo javne radove i u sektorima energetike i ostalim oblastima kako bismo život ljudi u Srpskoj učinili što boljim i da zaustavimo njihov odlazak sa ovih prostora - rekao je Višković i dodao da će Vlada Srbije početi u julu da graditi most na Rači.

Višković je rekao da je početak radova na prvim kilometrima panevropskog Koridora "Pet ce" i nastavak gradnje auto-puteva kroz na Srpsku važan za krajnji cilj - povezivanje Banjaluke i Beograda, odnosno Srpske i Srbije.

- Može neko reći da je dionica od šest kilometara koja vrijedi 70 miliona evra mala, ali ona nam daje dovoljno vremena i prostora da se pripremimo za gradnju obilaznice oko Doboja u dogovoru sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /košta oko 150 miliona evra/, te mosta na Savi čija gradnja treba da krene veoma brzo. To će povezati naseljena mjesta u Srpskoj od Gradiške, preko Banjaluke i Doboja, pa sve preko Brčkog i Bijeljine. Krajnji cilj je povezati Banjaluku i Beograd sa jednim savremenim auto-putem - rekao je Višković.

On je objasnio da cijena ove dionice po kilometru zavisi od trase kojom put prolazi, te da je ona u okviru evropskih standarda kada je riječ o datim uslovima.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je ovo važan infrastrukturni projekat koji vodi Srpsku prema Srbiji i šire.

- Podržavam aktivnosti Vlade i drugih institucija za stvaranje pretpostavki za realizaciju velikih projekata. Za to je potreban predan rad i to su dobre stvari za Srpsku - rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je sigurna da će biti ostvaren cilj izgradnje mreže auto-puteva jer građanima treba razvoj u svakom smislu.

- To su pretpostavke da idemo dalje u smjeru opšteg razvoja -  rekla je Cvijanovićeva i dodala da je cilj jaka i razvijena Republika Srpska.

Cvijanovićeva je navela da veliki infrastrukturni i strateški projekti, kao i oni drugi, ostaju budućim generacijama, te zahvalila republičkim i lokalnim institucijama koje stvaraju pretpostavke na planu saobraćajne infrastrukture, ali i gasifikacije Srpske koja je strateški projekat. 

- Ponosna sam svaki put kada pokrećemo neke radove i svjedočimo njihovom završetku - poručila je Cvijanovićeva.

Otvaranje dionice auto-puta 5C, Doboj (Foto: RTRS)

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj početak radova nastavak projekta Auto-puta "9. januar" i povezivanja sa Beogradom.

- Ovo je vrijedan projekat i zacrtali smo da do 2030. godine izgradimo mrežu auto-puteva dugu oko 420 kilometara. Ovo je dokaz da Srpska može izvoditi zahtjevne i skupe projekte, na šta treba da budemo ponosni - naveo je Trninić.

Otvaranje dionice auto-puta 5C, Doboj (Foto: RTRS)

Direktor preduzeća Autoputevi Dušan Topić istakao je da je riječ o značajnom trenutku i projektu za Srpsku i ovu firmu.

On je rekao da će na ovoj dionici raditi i dvije saobraćajne petlje, te da je to nastavak auto-puta prema Srbiji i Beogradu.

Topić je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena finansijska konstrukija auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom, od čega će i same Dobojlije, ali i ostali građani Srpske, imati višestruku korist

Željka Cvijanović (Foto: RTRS)

Gradonačelnik Doboja Boris Јerinić rekao je da su predstavnici Autoputeva i konzorcijuma koji čine kompanije Integral inženjering iz Laktaša i Granit iz Skoplja potpisali u martu u Banjaluci ugovor o izgradnji prve faze auto-puta na Koridoru 5C kroz Republiku Srpsku, na pravcu između petlji Јohovac /Tovira/ i Rudanka /Kostajnica/, a vrijednost ove faze auto-puta, kako je tada rečeno, jeste 62,5 miliona evra.

Auto-put na Koridoru 5C  čija je ukupna dužina 46,6 kilometara, biće izgrađen u četiri faze, a vrijednost kompletnog projekta od Doboja do Vukosavlja procijenjena je na 500 miliona evra.

Otvaranje dionice auto-puta 5C, Doboj (Foto: RTRS)

Ozvaničenju početka radova na mostu "Bosna" u mjestu Tovira kod Doboja, na kraju auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, prisustvovali su i ministri u Vladi Srpske, gradonačelnik Doboja Boris Јerinić, predstavnici izvođača radova, zvanice iz javnog i društvenog života i brojni građani.