latinica  ћирилица
17/06/2019 |  14:38 | Autor: SRNA

Dodik: Žrtve sačuvati od zaborava

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu Udruženju "Јadovno 1941" da je sjećanje i obilježavanje stradanja više od 38.000 Srba u kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag najbolji način da mlade generacije upoznaju istoriju stradanja svojih predaka.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Predsjedik Udruženja "Јadovno 1941" Dušan Bastašić rekao je Srni da je Dodik u pismu naveo da je obilježavanje stradanja Srba u ljeto 1941. godine od velikog značaja, jer je to način da bude iskazano poštovanje i žrtve sačuvane od zaborava.

Bastašić je napomenuo da Dodik nije mogao prisustvovati obilježavanju Dana sjećanja na Јadovno zbog unaprijed preuzetih obaveza.

U subotu, 15. juna, kod Šaranove jame na Velebitu obilježen je Dan sjećanja na Јadovno.

U kompleksu logora smrti Gospić-Јadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Јadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.