latinica  ћирилица
17/06/2019 |  15:04 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Ćulum: Za MUP Srpske koordinacija nikada nije bila uputna

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i američki ambasador u BiH Erik Nelson od policijskih agencija u BiH očekuju koordinisane aktivnosti s ciljem prevazilaženja migranske krize u BiH.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je da je na sastanku sa Palmerom i Nelsonom podsjetio da su policijske agencije potpisale Protokol o saradnji, te da sa stanovišta MUP-a Srpske koordinacija nikada nije bila uputna.

Ćulum je rekao da MUP Srpske Graničnoj policiji BiH može na raspolaganje staviti i više od trenutno angažovanih 85 policijskih službenika.

Direktor policije Republike Srpske izrazio je žaljenje što je američka administracija pogrešno shvatila inicijativu MUP-a Srpske o uspostavljanju rezervnog sastava policije. Ćulum kaže da je inicijativa naišla na osudu, mada još ne postoje pretpostavke da se kroz izmjene Zakona omogući uspostavljanje rezervnog sastava policije.

- Obavijestio sam ih da bi rezervni sastav brojao tek 20 odsto od aktivnog sastava policije, ali su se izričito usprotivili inicijativi - kaže Ćulum i podsjeća da su izmjene zakona izričita nadležnost NSRS i da je MUP inicijativu pokrenuo, prije svega, zbog ekonomičnijeg raspolaganja sredstvima koja su mu na raspolaganju.