X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
S ljubavlju hrabrim srcima baner
17/06/2019 |  15:41 ⇒ 19:46 | Izvor: RTRS

Dodik sa episkopom Lukijanom: SPC najvažniji dio identiteta Srba (FOTO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas sa episkopom budimskim Lukijanom.
Dodik sa episkopom budimskim Lukijanom -
Dodik sa episkopom budimskim Lukijanom

Foto: RTRS

Sastanak je održan u Vladičanskom dvoru u Sent Andreji.

Dodik je rekao da je veoma važno da se sačuva Srpska pravoslavna crkva jer je ona najvažniji dio srpskog identiteta.

- Crkva je kroz istoriju, u različitim okolnostima, uspjela da očuva i okupi srpski narod i zato danas imamo Srbiju, Republiku Srpsku, naše jake srpske zajednice širom svijeta. Srpski narod je narod mira kao što je to uvijek pokazivao. Vjerujem da je vrijeme turbulencija prošlo i da je ovo vrijeme mira, stabilnosti i afirmacije našeg identiteta - istakao je Dodik.

Foto: RTRS

On je naglasio da je srećan što je u posjeti SPC u Mađarskoj i što vidi zadovoljnu srpsku zajednicu.

- Zahvalan sam Mađarskoj što je regulisala prava srpske nacionalne manjine i ona je primjer kako to pitanje može da se riješi na obostrano zadovoljstvo - istakao je Dodik.

Episkop Lukijan je izrazio zadovoljstvo posjetom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Foto: RTRS

- Velika mi je čast i zadovoljstvo da Vas primim ovdje u sjedištu Budimske eparhije jer Vi dolazite iz naše matice - Republike Srpske - istakao je on i dodao da je srpska zajednica zadovoljna životom u Mađarskoj, te da bez mađarske države ne bi mogli ništa postići.

Foto: RTRS

- Ovo je država tradicije i kulture i mi, Srbi pravoslavci se dobro osjećamo ovdje zajedno sa Mađarima - istakao je vladika Lukijan.

Foto: RTRS

Nakon susreta sa episkopom Lukijanom, Dodik je obišao Srpsku pravoslavnu crkvu u Sent Andreji i Srpski muzej Budimske eparhije.

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Foto: RTRS

Episkop Lukijan istakao je da su Srbi koji su došli u Sent Andreju kroz nevolje kroz koje su prolazili samo još višpe ojačali.

Foto: RTRS

Episkop je uručio medalju srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH.

Foto: RTRS

Srpski član Predsjedništva BiH napisao je danas, na Duhovski ponedjeljak, u zgradi Budimske eparhije, da je poseban osjećaj sreće biti na ovom mjestu, dokazu srpskog postojanja i trajanja.

Foto: SRNA

- Naša crkva je najvažniji dokaz našeg identiteta, a ovdje u Sent Andreji i nesumnjivi dokaz našeg upornog postojanja koje svi vremenski nasrtaji nisu urušili. Preosvešteni vladika svojom energijom pokazuje radost našeg postojanja. Neka Bog podari sreću i zdravlje i naše trajanje u vijekovima koji dolaze - naveo je Dodik.

Foto: RTRS

Dodik je prisustvovao liturgiji u Srpskoj crkvi u Budimpešti i sastao se sa predstavnicima Srba u Mađarskoj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH sutra će se sastati sa premijerom i predsjednikom Mađarske Viktorim Orbanom i Јanošem Aderom.

Dodik je za RTRS rekao da će na sastanku sa Orbanom fokus biti na razvoju bilateralnih odnosa i da je cilj Republike Srpske privlačenje što većeg broja investitora iz Mađarske.

Povezane vijesti:

Dodik s predstavnicima Srba u Mađarskoj: Osnovna poruka jačanje veza