latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:21 ⇒ 18:31 | Autor: Agencije

Huavej traži milijardu dolara za korišćenje svojih patenata u SAD

Prošlo je mjesec dana od početka slučaja "Huavej", odnosno otkako je američka administracija povukla prvi očigledni ofanzivni potez u, već duže vrijeme, tinjajućem trgovinskom ratu sa Kinom.
Huavej (Foto: @riptari) - Foto: Twitter
Huavej (Foto: @riptari)Foto: Twitter

Od momenta kada je predsjednik SAD zabranio prodaju američke tehnologije kineskim kompanijama, tehnološki gigant iz Šendžena i jedan od najvećih globalnih igrača na polju mobilne telefonije postao je glavna meta Trampove "ratoborne" ekonomske politike.

Iako se do sada uglavnom govorilo o posljedicama koje već jeste, kao i o onima koje bi dalje mogao da pretrpi Huavej, sada je izgleda došlo vrijeme za kontraofanzivu.

Kineska kompanija je najavila da od američkog telekomunikacionog konglomerata - kompanije Verizon, potražuje ni manje ni više nego - milijardu dolara!

Huavejov zahtjev se zasniva na mnogobrojnim patentima i tehnologijama na koje polaže prava, a koje Verizon koristi u svom poslovanju.

Prema tvrdnjama kineske kompanije, Verizon krši prava korišćene za više od 230 patenata, koji se odnose na raznovrsnu telekomunikacionu opremu (žičanu infrastrukturu, mrežnu opremu, IoT rješenja i dr.), a za koje je Huavej nosilac licence.

Međutim, Verizon nije jedini, budući da bi Huaveju "na meti" moglo da se nađe još dvadesetak kompanija koje posluju sa američkim telekomunikacionim gigantom.

Kako je objavila agencija Rojters, predstavnici dvije kompanije su se već nekoliko puta sastali u Njujorku, ali nijedna od strana se još uvijek nije oglasila po pitanju enormnog potraživanja.