latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:32 | Autor: SRNA

SPC: Sljedeće sedmice o situaciji u Crnoj Gori

Situacija u Crnoj Gori poslije najnovijih događaja u vezi sa prijedlogom zakona o vjerskim zajednicama i najavom oduzimanja imovine Srpske pravoslavne crkve biće tema sjednice Svetog arhijerejskog sinoda SPC koja će biti održana 26. juna u Beogradu, saznaje Tanjug u Patrijaršiji.
Srpska pravoslavna crkva -
Srpska pravoslavna crkva

Očekuje se da episkopi iz Crne Gore izvijeste Sinod o najnovijim događajima, kako bi patrijarh Irinej i Sinod, koji su za to po Ustavu SPC ovlašćeni, mogli da preduzmu korake radi zaštite Crkve i naroda na unutrašnjem i međucrkvenom, međunarodnom planu.

Vlada Crne Gore je prije mjesec dana utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim se definiše da će kao državna imovina biti prepoznati svi vjerski objekti koji su bili imovina države Crne Gore prije 1918. godine, odnosno gubitka nezavisnosti i pripajanja Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice.

Ovakva odrednica je gotovo identična sa onom iz nacrta zakona koji je odbačen 2015. godine, zbog oštrog protivljenja SPC i vjernika u Crnoj Gori.

Ono što je posebno izazvalo oštro reagovanje SPC, vjernika u Crnoj Gori, ali i tamošnje i javnosti u Srbiji je izjava crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da će država raditi predano na stvaranju crnogorske autokefalne crkve "dopadalo se to nekome ili ne", iznoseći ocjenu da "Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori čuva infrastrukturu ideje "velike Srbije".

Reagujući na tu izjavu, Njegova svetost patrijarh srpski Irinej je rekao da je žalosno da čovjek koji je na "tronu svojih predaka" čini ono što ni Turci nisu. 

- Turci nisu atakovali na crkvenu imovinu, ni komunisti, niti je iko drugi to činio, ali je došao Crnogorac da uništi Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, koja je stvorila Crnu Goru, bez koje Crna Gora ne bi ni postojala. Da nije bilo Crkve, oni bi doživjeli sudbinu prizrenskih komšija i primili islam i izgubili sve iz srpskog naroda - rekao je Irinej.

U organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i njenih eparhija u subotu, 15. juna, ispred Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici održan je Trojičidanski sabor kojem je prisustvovalo više hiljada vjernika i građana.

Sa ovog skupa je od Vlade Crne Gore zahtijevano da povuče predloženi zakon i da pripremi novi, te da će, ukoliko to što skorije ne učini, Mitropolija crnogorsko-primorska još odlučnije i saborno stupiti u odbranu svojih svetinja i zakonskih prava.