latinica  ћирилица
17/06/2019 |  18:54 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

OŠ "Sveti Sava" iz Banjaluke obilježila 50 godina postojanja (FOTO)

Svečanom akademijom, Osnovna škola "Sveti Sava" iz Banjaluke obilježila je 50 godina postojanja.

Nekada Osnovna škola "Drago Lang" - danas "Sveti Sava" - najmnogobrojnija je, najstarija i najuspješnija škola na području Banjaluke. Zajedno sa područnom u Pavlovcu, broji 1.200 učenika.

Foto: RTRS

- Obično se ljudi umore za 50 godina. Јa mogu samo reći da se mi nismo umorili i da nastavljamo tek punih krila - rekao je Miroslav Popržen direktor škole.

Foto: RTRS

Vlada je do sada je u ovu školu, kroz različite projekte, uložila više od dva miliona maraka.

- U narednom periodu očekujemo investicije za opremanje digitalizovanja učionica i uključivanja stručnog kadra u reformske procese - naglasila je Natalija Trivić ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović istakla je da će u narenom periodu raditi na reformi obrazovanja.

Foto: RTRS

- Prolazili smo kroz to nekoliko puta, to je sastavni deo razvoja društva - dodala je Cvijanovićeva.

U sve je uključena i Gradska uprava. U pripremi je izgradnja trećeg dječijeg igrališta na tom prostoru i veliki projekat – izgradnja sportske dvorane kod škole, za šta je Grad ove godine izdvojio 260.000 KM.

Foto: RTRS

- Sportska dvorana služiće i školi i naselju oko škole. Sada smo u fazi projektovanja. Obezbjeđeno je četvrt miliona maraka za prve radnje i već sljedeće godine nadam se da ćemo moći da idemo u izgradnju - naglasi je Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke.

Foto: RTRS

Povodom pola vijeka postojanja, Osnovna škola "Sveti Sava" izdala je monografiju, u kojem su vjerno predstavljeni istorijski podaci o brojnim uspjesima njenih učenika i nastavnika.