latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:20 ⇒ 18/06/2019 | 07:58 | Autor: RTRS

Ozvaničen početak radova na Koridoru 5C kroz Srpsku (FOTO)

Počeli su radovi na prvim kilometrima Koridora 5C kroz Republiku Srpsku.

Prva dionica biće građena se na pravcu Јohovac-Rudanka, u dužini od 5,6 kilometara. Vrijednost radova je 70 miliona evra, i biće finansirani kreditom EBRD-a i grant sredstvima Investicionog okvira za zapadni Balkan. Rok za završetak radova je dvije godine.

Mašine i radnici su na terenu i zvanično je počela gradnja Koridora 5C kroz Srpsku. Riječ je o zahtjevnoj dionici.

Foto: RTRS

Direktor preduzeća Autoputevi Dušan Topić istakao je da je riječ o značajnom trenutku i projektu za Srpsku i ovu firmu.

On je rekao da će na ovoj dionici raditi i dvije saobraćajne petlje, te da je to nastavak auto-puta prema Srbiji i Beogradu.

Topić je izrazio nadu da će do kraja godine biti zatvorena finansijska konstrukija auto-puta od Doboja prema granici sa Srbijom, od čega će i same Dobojlije, ali i ostali građani Srpske, imati višestruku korist

To je prva od četiri faze. Koridor na teritoriji Srpske od Doboja do Vukosavlja biće dug 46, 6 kilometara, a procjenjuje se da će za to biti potrebno oko 500 miliona evra.

Predsjednica Željka Cvijanović istakla je da podržava aktivnosti Vlade u realizaciji velikih investicija.

Foto: RTRS

- Svi imaju uvjerenja da ćemo mi uspjeti u skladu sa našim strateškim dokumentima i da realizujemo mrežu auto-puteva u puno dužini do 2030.godine. Sada imamo 105 kilometara, a plan je ambiciozan da imamo oko 400 - istakla je Cvijanovićeva.

Ova dionica nastavak je i auto-puta prema Srbiji i Beogradu. Ističući da se na ovaj način nastavljaju javne investicije koje omogućavaju zapošljavanje i povećanje BDP-a, premijer Radovan Višković najavio je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa.

On je naveo da je ovaj dio auto-puta vrijedan 70 miliona evra i da će u narednih 15-20 dana biti održana posebna sjednica Narodne skupštine Srpske da bi bio usvojen plan parcelacije za izgradnju auto-puta do Rače i granice sa Srbijom.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je ovaj početak radova nastavak projekta Auto-puta "9. januar" i povezivanja sa Beogradom.

Ovo je prva od četiri faze na izgradnji Koridora 5C kroz Republiku Srpsku. Kada bude završen, ukupne dužine 46, 6 kilometara, Republika Srpska imaće više od 150 kilometara dugu mrežu autoputeva.

Kod Doboja, koridor 5Ce trebalo bi da bude povezan sa autoputem koji će Srpsku, preko Brčkog i Bijeljine, povezati sa autoputem Beograd - Sarajevo. Srbija je već spremna da početkom jula započne izgradnju dionicu autoputa od Sremske Rače do Kuzmina, što je danas u Banjaluci, potvrdila premijerka Ana Brnabić.