latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:26 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Za ekonomski razvoj značajni digitalizacija i zaštita intelektualne svojine (FOTO)

Koliko su, za ekonomski razvoj i put ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji značajni digitalizacija i zaštita intelektualne svojine, ukazano je na Regionalnoj konferenciji u Banjaluci, na kojoj su učestvovali premijeri Srpske i Srbije Radovan Višković i Ana Brnabić.

Konferencija je organizovao Institut za javnu politiku.

Prijetnje i izazovi novog doba internet revolucije i zaštita intelektualne svojine – važna tema o kojoj se ne govori, a od nje zavisi brži razvoj ekonomije. Srbija je to prepoznala, a kroz poglavlje sedam u procesu evrointegracija, i donijela neophodne zakone.

Premijerka Srbije Ana Brnabić upozorava da su na intelektualnoj svojini zasnovane najmoćnije svjetske ekonomije. Na putu prelaska sa radne na ekonomiju znanja, Srbija je omogućila i poreske olakšice. 

- Od 1.1.2019. ako ulažete u intelektualnu svojinu, porez je samo tri odsto - rekla je Brnabićeva.

Foto: Ana Brnabić

O ovakvom smanjenju poreske stope razmišljaju i u Vladi Srpske. Biće to, prema riječima predsjednika Radovana Viškovića ohrabrenje građanima da svoje znanje stave na tržište i da ono bude zaštićeno. Zaštita ideja, šansa je, kaže, i za privredni oporavak. 

- Da bi ekonomije koje su u razvoju, kakva je ekonomija Republike Srpske, intelektualna svojina mora biti podstaknuta i zaštićena, da pojedinci doprinose rastu BDP-a i razvoju naše ekonomije - istakao je Višković.

Foto: RTRS

I Srpska i Srbija mogu da se pohvale značajnim rezultatima u borbi protiv visokotehnološkog kriminala. Ono na čemu treba raditi jeste razvoj “kreativne industrije”.

- Na kreativnim industrijama, rade mladi ljudi. Ona bilježi rast od 22 odsto, i u njoj je 67 odsto mladih - istakao je Mladen Šarčević ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević dodao je da je potrebna edukacija, privrednika i poslodavaca.

Foto: RTRS

- Potrebno je objasiti im da je jedini način da se razvijaju na način da se zaštite prava - smatra Rajčević.

I Srbija i BiH, u ovom poslu, iako dugo traje, još su početnici. Pogotovo, kada se porede sa drugim ekonomijama, koje brzo koračaju u ovoj oblasti. 

Nekadašnji generalni sekretar Regionalnog savjeta za izgradnju Goran Svilanović naglasio je da je razgovarano o nečemu što je šansa za mlade na ovim prostorima. Svilanović je istakao da su pregovori sa EU prilika da ugrabimo šansu za te mlade ljude."

Foto: RTRS

- Nije dovoljno razvijena svijest o tome da građani treba da zaštite intelektualnu svojinu. Doneseni su zakoni, ali primjena nije na adekvatnom nivou - naveo je Zlatan Klokić ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju.

U okviru regionalne konferencije "Digitalizacija i intelektualna svojina: Kraj ili novi početak", traženi su i odgovori na pitanja, kako zaštiti autorska prava u doba interneta, šta nam donosi 5G i kako podstaći jačanje intelektualnog kapaciteta društva u razvoju.