latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:28 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Vanredno u Kostajnici - kućama prijete klizišta (FOTO)

U Kostajnici vanredno stanje zbog sinoćnjeg nevremena, koje je prouzrokovalo ogromnu materijalnu štetu.

 Bujične rječice i podzemne vode poplavile su brojna domaćistva. Uništena su tri mosta, a putne komunikacije su otežane. Upravni odbor Fonda solidarnosti za obnovu, već danas je odobrio 200 hiljada maraka pomoći ovoj opštini, ali i 500 hiljada maraka Gradu Prijedoru.

Mulj, blato i smeće ostali su nakon vode koja se povukla. Mještani Kostajnice kažu – Samo u nekoliko minuta voda je zaplavila domaćinstva.

- Vodostaj je bio metar visine i uništeno je totalno sve - rekao je Zoran Stojaković. Mještanin Kostajnice Rade Medić dodaje da mu je pričinjena šteta od 10 - 15 hiljada maraka.

Foto: RTRS

U naselju Tavija, istoimena rječica uništila je tri mosta. Mještani svjedoče – voda je nosila sve pred sobom.

- Da nije bilo komšija da mi pomognu, ne znam šta bi bilo ističe Radojka Radomirović.

Tokom noći pokrenula su se i brojna klizišta. Јedno prijeti kući porodice Petrović u selu Petrinja. Duško Petrović kaže – strahujući za život, porodica se iselila iz kuće.

- Strah nas je najviše zato što se u hrvatskoj Kostajnici veliko brdo pokrenulo - rekao je Petrović.

Na brojnim putevima saobraćaj se odvija teško, jer je voda uništila mnogo toga. Regionalni put potpuno je uništen i otežan je pristup do pet sela na platou brda Baj.

Tokom noći i dana na terenu su dežurne službe i Republička uprava civilne zaštite. Opštinsko rukovodstvo traži pomoć.

- Opština Kostajnica nakon silnih ovih poplava i katastrofalnog stanja što je napravljeno sinoć ne može sama ovo odkloniti. Trebala bi Vlada Srpske da nam pomogne - rekao je Drago Bundalo načelnik opštine Kostajnica.

Kako bi se štete brže sanirale u Kostajnicu je stigao Plan tim, Republičke uprave civilne zaštite.

Prethodne noći za samo dva sata u Kostajnici je palo 83 litra kiše po kvadratnom metru. Zbog bujičnih voda i manjih potoka koji su ulice pretvorili u rijeke, ni voda iz vodovoda nije za piće.