latinica  ћирилица
17/06/2019 |  19:29 ⇒ 20:09 | Autor: RTRS

Obnavlja se Titova vila na Tjentištu (FOTO)

Uskoro nova turistička atrakcija u Nacionalnom parku Sutjeska.

Vila, u kojoj je svojevremeno odmarao Јosip Broz, biće obnovljena. Obnova Titive vile na Tjentištu prvi je poduhvat nedavno osnovanog Udruženja građana i privrede Hercegovine, a potpuno će je finasirati predsjednik Udruženja Rodoljub Drašković.

Svega nekoliko dana od prve ideje , prešlo se na realizaciju. Počelo je raščišćavanje terena. Slijedi obnova po originalnom projektu, po kojem je vila prvobitno bila sagrađena. Biće to novi turistički sadržaj na Tjentištu. Rodoljub Drašković kaže da je odlučio da investira u Nacionalni park, jer vjeruje da to neće biti propala investicija.

- Sinergijom Nacionalnog parka i Grada sunca povezaćemo mediteranski i kontinentalni turizam - istakao je Drašković.

Foto: SRNA

Od stare vile odavno su ostale samo ruševine. Izgrađena je 1977. Tito je u njoj kratko boravio u par navrata, a zapaljena je devastirana u ratu. Originalni projekat, prema kojem je objekat, od oko 300 kvadrata površine, bio izgađen već su stigli iz Beograda. Kad budu definisani svi detalji obnove, znaće se i koliko je novca potrebno da vila i prateći objekti budu završeni.

- Prošle sedmice je odluka usvojena na Vladi, važno je da objekat ostaje u vlasništvu Republike Srpske , i mislim da bi ovaj posao samo Drašković mogao da završi - naveo je Dejan Pavlović direktor Nacionalnog parka Sutjeska.

Dobije li saglasnost Vlade, predsjednik koncerna Svisajon-Takovo, neće stati na ovome, kad je riječ o investiranju u Nacionalnom parku Sutjeska. Palnira da nanovo sagradi i hotel Sutjeska, koji je takođe devastiran devedesetih.