latinica  ћирилица
18/06/2019 |  07:53 ⇒ 07:57 | Autor: SRNA

Na Palama ciklus "Literatura i film"

Kinoteka Republike Srpske na Palama će u okviru ciklusa "Literatura i film", koji počinje večeras, predstaviti filmove "Anikina vremena" Vladimira Pogačića, "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića i "Sabirni centar" Gorana Markovića, snimljene prema djelima Ive Andrića, Meše Selimovića i Dušana Kovačevića.
Јunska “Filmoteka” (Foto:www.palelive.com) -
Јunska “Filmoteka” (Foto:www.palelive.com)

Večeras će biti prikazana "Anikina vremena" iz 1954. godine, za koja su scenario, prema istoimenoj Andrićevoj noveli i uz piščevu saglasnost, napisali Vicko Raspor i Vladimir Pogačić, koji je i režiser filma, najavljeno je iz Kinoteke Republike Srpske.

U ovom prvom filmu, snimljenom prema Andrićevom djelu, naslovnu ulogu igra Milena Dapčević, uz Bratislava Grbića, Ljubinku Bobić, Mirka Milisavljevića, Severina Bijelića i druge.

Film je dobio negativne kritike /"Borba" i "Politika"/, a povodom filma Andrić je rekao da je "načinjen film s malo uspeha, samo je scenografija ispala kako valja". Pisac je kasnije izričito bio protiv ekranizacije svojih djela. Uprkos negativnim ocjenama, koje su se uglavnom svodile na to da je riječ o "osiromašenju Andrićevog djela", ovo je prvi jugoslovenski film koji je prodat na tržištu SAD.

Sutra naveče biće prikazan film "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića iz 1974. godine, a riječ je o ekranizaciji istoimenog romana Meše Selimovića. Scenario za film napisali su Borislav Mihajlović i Mihiz Velimirović.

Film je osvojio Veliku srebrnu Arenu u Puli, te Zlatnu arenu za režiju i još četiri zlatne medalje za scenografiju, kameru, kostim i za epizodnu mušku ulogu - Abdurahman Šalja.

Glavne uloge u ovom filmu tumače Vojislav Mirić, Bata Živojinović, Olivera Katarina, Boris Dvornik, Branko Pleša, Pavle Vuisić. Ovo filmsko ostvarenje rađeno je u koprodukciji vodećih jugoslovenskih produkcijskih kuća "Avala film", "Centar film", "Bosna film", Filmski studio Titograd, "Zeta film" i "Kosovo film".

Velimirovićev film upisan je na listu od 100 srpskih filmova koje je Јugoslovenska kinoteka proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

Na programu junske "Filmoteke" u četvrtak, 20. juna, biće film iz 1989. godine "Sabirni centar" Gorana Markovića, koji je i napisao scenario zajedno sa Dušanom Kovačevićem, autorom istoimene drame.

Velikom uspjehu filma, uz izvrstan scenario i režiju, doprinijela je i sjajna glumačka ekipa koju čine Rade Marković, Bogdan Diklić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Aleksandar Berček, Olivera Marković, Radmila Živković, Mirjana Karanović, Anica Dobra.

Markovićev film je 1989. godine proglašen najboljim jugoslovenskim filmom na Pulskom festivalu, osvojivši Veliku zlatnu arenu, osvojio i Zlatnu arenu za scenario i sporednu žensku ulogu /Radmila Živković/, a nije izostao uspjeh filma na brojnim festivalima širom svijeta.

I ovaj film nalazi se na listi 100 najboljih srpskih filmova koje je Јugoslovenska kinoteka proglasila kulturnim dobrom od velikog značaja.

"Filmoteka" će biti održana u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, sa početkom u 20.00 časova, a ulaz je slobodan.