X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/06/2019 |  08:01 | Izvor: TANЈUG

U Beograd stiže "moskovski Amerikanac"?

Američkog ambasadora u Beogradu Kajla Skota mogao bi da naslijedi zamjenik šefa misije SAD u Moskvi Entoni F. Godfri, piše današnja štampa.
Entoni F. Godfri - Foto: Twitter
Entoni F. GodfriFoto: Twitter

U tom slučaju Srbija će dobiti diplomatu koji, prema zvaničnim podacima glavno iskustvo nije sticao u regionu, piše Politika i dodaje da to ne znači da on nema i znanje.

U Godfrijevoj zvaničnoj biografiji, u kojoj ne piše njegovo godište, ali piše da ima djecu starosti 25, 17 i 16 godina, on je zadužen za upravljanje klučnim aspektima odnosa između SAD i Rusije.

S druge strane, u Beogradu je već došlo do smjene u ruskoj ambasadi, kada je Čepurina zamijenio ruski "specijalista za Balkan" Aleksandar Bocan Harčenko.

Od kako se prvi put čuo nagovještaj njegovog imenovanja na mjesto ambasadora u Beogradu pominjano je da je riječ o osobi koja izuzetno poznaje naš region i sve probleme vezane za njega.

Kako se navodi, on je do 2017. godine imao zvanje ministra savjetnika za politička pitanja, a pojedini ga smatraju i glavnim u američkoj ambasadi u Moskvi, jer su funkcije ambasadora Džona Hantsmana i njegovog prethodnika Džona Tefta svedene na reprezentativne.

Godfri je radio kao zamjenik američkog ambasadora u Јerevanu od 2004. do 2007. godine, a prije toga je radio u ambasadama SAD u Zagrebu, Dablinu i Minsku.

Neposredno prije dolaska u Moskvu, bio je direktor kancelarije za Irak u birou za pitanja Bliskog istoka u Stejt departmentu, a u zvaničnoj biografiji zabilježeno je i da je 12 godina proveo u mornarici SAD, gdje je njegov posljednji zadatak bio primjena sporazuma o kontroli naoružanja SAD i SSSR.

Navodi se da je u privatnom sektoru Godfri radio kao robni menadžer u uvozno-izvoznoj firmi koja je poslovala sa bivšim Sovjetskim savezom.