X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
18/06/2019 |  08:28 ⇒ 11:33 | Izvor: RTS

Bećković: Ne znam šta bi Srbi branili, ako ne svoje hramove

Pjesnik Matija Bećković, kome je prošle godine bio zabranjen ulaz u Crnu Goru, rekao je da nema nijednog brda u toj zemlji koje nije zakrovljeno nekim hramom, i nijednog hrama u kome nisu Sveti Simeon i Sveti Sava. Јa ne razumijem šta bi Srbi branili, ako ne bi branili svoje hramove, istakao je Bećković u intervjuu za RTS.
Matija Bećković - Foto: RTRS
Matija BećkovićFoto: RTRS

Ne stišava se bura oko najave podgoričke vlasti da bi imovina Srpske pravoslavne crkve mogla postati državna.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je u ponedjeljak da ta država "nema namjeru da otme nijedan metar tuđe teritorije", ali da neće dozvoliti da se otima ono što joj pripada. Poručuje da nije bitno da li neko nosi odijelo ili mantiju, jer svi moraju da poštuju zakone.

Književnik Matija Bećković je za RTS rekao da ovako nešto nije mogao ni da predvidi prošle godine kada mu je bio onemogućen ulaz u Crnu Goru.

- Nisam mogao predvidjieti šta će se dogoditi jer je u mojoj pameti član zakonika knjaza Danila u kojem piše da je Crna Gora otvorena. Ali nije otvorena za Srbe. Nisam primijetio da su nekom drugom zabranili, jer se to odnosilo isključivo na profesore Univerziteta u Beogradu i jednog pjesnika - rekao je Bećković i dodao da ga je "malo sramota da kaže da ima i crnogorsko državljanstvo".

Eparhija Srpske pravoslavne crkve u Žiči je rođena 1219. godine, a iste godine je formirana i Zetska eparhija. Na pitanje šta je narod u Crnoj Gori spreman da uradi kako bi odbranio svetinje, Bećković ironično kaže da će "morati da ih preimenuje".

- Moraće da ih preimenuju, od Savine na moru do Savinog izvora na vrhu Durmitora. Ne znam kako će Savine vode i Savina Počivala i Savini izvori biti preimenovani - rekao je pjesnik.

U Crnoj Gori nalazi se 650 svetinja. - Cijela Crna Gora je ukrašena, naročito Boka. Nema nijednog brda koje nije zakrovljeno nekim hramom, i nijednog hrama u kome nisu Nemanja i Sveti Sava. Јa ne razumijem šta bi Srbi branili, ako ne bi branili svoje hramove. I kako je moguće da oni budu jedini narod koji nema svoju crkvu - naveo je Bećković.

Crnogorci i Srbi 

Bećković ističe da su se u Crnoj Gori podijelili na Crnogorce i Srbe, tako da Njegoš, Јanko Vukotić, Gavrilo Dožić i Amfilohije Radović nisu Crnogorci.

Podsjetio je i da je Milovan Đilas u jednom govoru poslije rata rekao da niko nije uspio u Crnoj Gori da uradi dvije stvari – da odvoji Crnu Goru od Rusije i Srbije.

- Nije pogodio. U naše vrijeme se Crna Gora odvojila i od jednih i od drugih. Rusiji je uvela sankcije, a Srbiji samo što nije objavila rat - naveo je Bećković.

Književnik ukazuje da je važno da se odbrane svetinje, koje su napadane i ranije.

- Nije prvi put da se nasrće na manastir Ostrog, ali Ostrog je precizna vaga. U narodnom predanju se kaže i vjeruje da kada je stanje redovno u državi, onda ćivot Svetog Vasilija ne može da se pomjeri. Pokušavali su da ga podignu, ali nisu mogli. Ali, kada je neredovno stanje, ćivot je lagan kao perce i može ga odnijeti i dijete. Tako se taj ćivot sklanja i Sveti Vasilije štiti svoj narod - ispričao je Bećković.

Ovo se, dodaje, nikad nije dešavalo – "oni su nadrljali drljavi zakon".

- Nova Crna Gora nije stara, samo je stara Crna Gora. Očekivao sam da će novine da uvode unaprijed, a ne unazad i da neće prevoditi na crnogorski već napisane knjige, već da će pokušati da napišu nešto na crnogorskom. Oni su prevodili 'Gorski vijenac' na crnogorski, pa sam morao da napišem stihove: Da je Njegoš znao crnogorski, kako li bi tek onda napisao "Gorski vijenac", kad ga je na srpskom napisao ovako - zaključio je Matija Bećković.