latinica  ћирилица
18/06/2019 |  09:15 ⇒ 09:22 | Autor: SRNA

USK: Masovni odlazak ljekara

Situacija u zdravstvu Unsko-sanskog kantona je alarmantna zbog sve masovnijeg odlaska ljekara, ali i drugih medicinskih radnika iz ovdašnjih zdravstvenih ustanova, upozorili su u kantonalnom Sindikatu ljekara i stomatologa.

Prema podacima Ljekarske komore Unsko-sanskog kantona, samo Kantonalnu bolnicu u Bihaću u posljednjih 10 godina napustilo je oko 70 ljekara.

Predsjednik Sindikata Nedim Kurtagić kaže kako su glavni razlozi zbog kojih odlaze medicinari mali lični dohoci, teški uslovi rada i neadekvatan položaj u društvu.

- Situacija je posebno pogoršana u posljednje vrijeme, otkako je počela migrantska kriza. Posla je preko glave, migranti su prosto okupirali zdravstvene ustanove, dežurstva su sve češća i svakodnevno se susrećemo sa neprijatnim situacijama. Takva situacija je katalizator za odliv stručnog medicinskog osoblja - kaže Kurtagić.

Prema njegovim riječima, plate ljekara, ali i drugih medicinskih radnika u Unsko-sanskom kantonu su među najnižim u Federaciji BiH, prekovremeni rad se ne plaća adekvatno, a uskraćuju im se i brojna druga prava koja im pripadaju po kolektivnim ugovorima, pišu "Nezavisne novine".

Prema posljednjim podacima, u Unsko-sanskom kantonu zaposleno je 354 ljekara, od čega 209 specijalista, kao i 1.037 zdravstvenih radnika, od čega njih 163 sa višom stručnom spremom.