latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:41 | Autor: SRNA

Na univerzitetu u Pekingu srpski jezik uči 27 Kineza

Ukupno 27 studenata uči srpski jezik na Univerzitetu za međunarodne studije u Pekingu /BISU/ i oni su zainteresovani da svoje znanje jezika koriste u više različitih oblasti, rekla je Srni u Pekingu profesor srpskog jezika na ovom univerzitetu Kosara Cvetković.
Kosara Cvetković (Foto: Kineski Radio Internacional) -
Kosara Cvetković (Foto: Kineski Radio Internacional)

Cvetkovićeva je istakla da u grupi na redovnim studijima ima 16 studenata koji uče srpski jezik, a na drugom sedmogodišnjem programu je njih još 11.

- Oni su zainteresovani za različite stvari. Neki od njih su zainteresovani da izučavaju jezik lingvistički, da ostanu na fakultetu i da rade. Mnogi su zainteresovani za turizam i voljeli bi da rade u toj oblasti, neki su zainteresovani za program Ministarstva spoljnih poslova Kine i oni će raditi u diplomatiji - istakla je Cvetkovićeva.

Ona je objasnila zašto Kinezi biraju sebi i strana imena.

- Kinezi uvijek biraju imena onog jezika koji uče. Ukoliko ne uče neki drugi jezik, onda oni biraju englesko ime jer smatraju da bi za sve strance bilo lakše da nauče ime poput Lili, Ana, Meri nego da izgovaraju njihova. Oni to rade da bi nama olakšali - rekla je Cvetkovićeva, koja je i lektor za srpski jezik.

Ona je istakla da u ove dvije godine, koliko radi u Kini, uživa u svom poslu i da su je Kinezi prijatno iznenadili.

- Ovdje zaista uživam. Kada sam dolazila u Kinu nisam imala predznanje niti predrasude, što je uvijek oslobađajuće, ali ni očekivanja, došla sam otvorena. Oni su me prijatno iznenadili - istakla je Cvetkovićeva.

On je navela da je Kina slojevita i da svaki dan otkrije nešto novo i ponovo bude impresionirana, ali nekada i začuđena.

- To je jedna priča bez kraja - rekla je Cvetkovićeva Srni.

Studenti više jezičkih odjeljenja su ispred zgrade Univerziteta za međunarodne studije u Pekingu dočekali novinare noseći zastave njihovih zemalja, te na Univerzitetu govorili riječi dobrodošlice na svim jezicima zemalja Centralne i Istočne Evrope i izveli kulturni program.

Kineski studenti su ocijenili da je srpski jezik težak, ali su ga uprkos tome dobro naučili i pripremili program kojim su to i predstavili.

Oni su novinarima iz Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, te Crne Gore i Hrvatske predstavili kinesku hranu, čaj i žad na srpskom jeziku, te pripremili zakusku sa kineskim specijalitetima.

U Kini, prema zvaničnim podacima, živi i radi nešto više od 1.500 ljudi iz Srbije, od kojih 300 u Pekingu, javio je ranije Kineski međunarodni radio.

BISU trenutno studira oko 10.000 studenata, među kojima oko 1.000 stranih. Ovaj univerzitet osnovan je 1964. godine i među prvima je u Kini koji je ponudio osnovne studije stranih jezika.

Nudi programe književnosti, menadžmenta, prava i ekonomije, sa stranim jezicima i književnošću kao osnovnim disciplinama i menadžmentom u turizmu kao specijalizovanom disciplinom.

To je, ističu na ovom univerzitetu, važna baza u Kini za učenje i istraživanje stranih jezika, prevođenje, turizam, ekonomiju i spoljnu trgovinu.

BISU ostvaruje saradnju sa 170 univerziteta i obrazovnih institucija, među kojima je Univerzitet u Beogradu, te sa 40 zemalja i regiona.