latinica  ћирилица
18/06/2019 |  10:51 ⇒ 11:54 | Autor: SRNA

Posljedice globalnog zagrijavanja: Psi vuku sanke kroz otopljeni Grenland (FOTO)

Fotografija pasa koji vuku sanke i stoje u dubokoj svjetloplavoj vodi, umjesto na ledu, potvrdila je da led na Grenlandu nestaje zapanjujućom brzinom, kao posljedica narušene klime.
Grenland  (Foto: 21stcentech.com) -
Grenland (Foto: 21stcentech.com)

Meterolog Stefan Olsen iz danskog meteorološkog zavoda bio je na rutinskoj misiji na sjeverozapadu Grenlanda, u okviru koje je trebalo da sakupi meteorološke instrumente koje su postavili njegovi kolege, kada je naišao na ozbiljan problem.

On nije mogao da vidi aparaturu jer je umjesto na očekivani bijeli ledeni prekrivač naišao na ogromnu količinu vode, odnosno otopljen ledeni pokrov s Grenlanda, piše Si-En-En.

Olsen je snimio taj prizor, a njegova fotografija, na kojoj se vidi kako psi koji vuku sanke stoje do gležnja u dubokoj svijetloplavoj vodi, najvjerojatnije će biti uvrštena među druge poznate fotografije koje prikazuju posljedice globalnog otopljenja.

Sezona otapanja leda na Grenlandu obično traje od juna do avgusta, s tim da najviše ledenog pokrivača privremeno nestane u julu, kada je najtoplije.

Ove godine Grenland je već početkom juna izgubio veliki dio leda, oko 40 odsto ukupne mase koji se ljeti topi, prenosi N1.

Naučnici upozoravaju da bi ove godine moglo doći do rekordnog nivoa otapanja leda na Grenlandu.

Sve to utiče na pojavu jedne od najvećih opasnosti globalnog zagrijavanja - rasta nivoa mora.

Ako do toga zaista dođe, milioni ljudi koji žive na obalama moraće da se isele.

Prema nedavnoj naučnoj studiji, zbog otapanja leda na Grenlandu, od 1972. godine do danas, globalni nivo mora povećan je za 13,7 milimetara, prenosi portal "Indeks".