latinica  ћирилица
18/06/2019 |  13:56 ⇒ 20:01 | Autor: RTRS

Dodik - Orban: Srpska uživa veliko poštovanje u Mađarskoj

U Budimpešti je održana konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

 

Orban je rekao da je na sastanku razgovarano o važnim pitanjima.

- Razgovarali smo o situaciji u BiH i odnosima sa Mađarskom. Mađarska će podržati BiH da se održi jedinstvo zemlje, te njeno nastojanje za ulazak u EU - rekao je Orban.

Istakao je da je drugo važno pitanje inteziviranje odnosa Mađarske sa Banjalukom, odnosno Republikom Srpskom.

- Naši odnosi su dobri. Srpska ima veliko poštovanje u Mađarskoj. Ipak, odnose treba intezivirati, jer prostora za djelovanje ima - rekao je Orban.

Orban je naglasio da je saradnja Mađarske i BiH  dobra, te dodao da ipak nije onakva kakvu bi htjeli.

- Postoje široke mogućnosti za saradnju Mađarske i Republike Srpske, a prijateljstvo stvara dobre predispozicije za tu saradnju - zaključio je Orban.

On je zahvalio Dodiku što je njegovom posjetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dvije zemlje.

- Posjeta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba koji su značajna manjina u našoj zemlji - istakao je Orban.

Dodik je istakao da su Srbi u Mađarskoj zadovoljni.

- Saradnjom Mađarske i Banjaluke mogu se ostvariti bolji odnosi. Drago mi je da smo naišli na razumijevanje kako bi mogli razmijeniti ideje o privrednoj saradnji - rekao je Dodik.

Dodik je upoznao Orbana sa stanjem u BiH istakavši da nakon oktobarskih izbora u BiH još nije formirana vlast, za razliku od Republike Srpske koja je svoju vlast formirala mjesec dana nakon izbora.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

Povezane vijesti:

Dodik - Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske