latinica  ћирилица
18/06/2019 |  15:21 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Kostajnica poslije poplava: Život se vraća, šteta sanira

U Kostajnici je ukinuta odluka o vanrednoj situaciji, koja je bila proglašena zbog poplave. Situacija se u ovoj lokalnoj zajednici stabilizuje, a u toku je procjena i sanacija štete. Vlada Srpske ovoj opštini odobrila je 200.000 KM za hitne mjere oporavka od poplava.

U Kostajnici i danas sanacija štete od posljednje poplave. Sve dežurne službe su na terenu. Pumpe i sušilice raspoređene su po zaplavljenim objektima, a nanosi blata čiste se sa ulica i iz dvorišta.

- Situacija je vrlo teška. Već dva dana smo na terenu. Trenutno sređujemo vrtić u Kostajnici, da djeca mogu pohađati vrtić - kaže Siniša Glušica, komandir TVЈ Kostajnica.

Vodena bujica poplovila je i dvorište Osnovne škole Petar Mećava. Nanosi blata i mulja još se nalaze u školskom dvorištu, pa je uprava odlučila da školsku godinu završe tri dana ranije.

- Zbog bezbjednisti učenika, i njihovog zdravlja odlučili smo da škola završi. Ministarstvo će danas biti obavješteno o svim detaljima - kaže Milanko Dejanović, direktor OŠ "Petar Mećava". 

Štetu saniraju i stanovnici čiji domovi su bili pod vodom. Dušan Radomirović kaže da je uz pomoć vreća s pijeskom, uspio da spriječi prodor vode u kuću. Međutim, šteta koju je nabujala Tavija nanijela njegovom domaćinstvu je ogromna.

- To će sporo ići pošto je zemlja vlažna i mokra, a i sila je toga naneseno, tako da ćemo danima to morati krčiti - ističe Dušan Radomirović. 

Veliku štetu bujične vode nanijele su i privrednim subjektima sa područja opštine Kostajnica. Drvoprerađivačko preduzeće Јošne iz Kostajnice, koje zapošljava 51 radnika, bilo je pod vodom.

-  Voda je bila visoka 70 cantimetara, poplavljen je kompletan krug preduzeća. Pod vodom su bili pelet, elementi i sušara, sve mašine su bile pod vodom i šteta je ogromna - ističe Elena Kordić iz preduzeća Јošne u Kostajnici.  

U toku je sanacija tri mosta. Dio regionalnog puta Kostajnica-Prijedor, saniran je i prohodan. Pomoć Kostajnici stićiće od Fonda solidarnosti za obnovu Srpske, i to u iznosu od 200.000 KM.

- Ta sredstva moramo upotrebiti za sanaciju, odnosno izgradnju, imamo tri mosta, putnu infrastrukturu. Sredstva će svakako biti korisna - riječi su 3Drage Bundala, načelnika opštine Kostajnica.

Pored pomoći namjenjenoj Kostajnici, iz Fonda solidarnosti biće izdvojeno i 500.000 KM za pomoć gradu Prijedoru, za sanacije poplavljenih područja i štete nastale tokom majskih poplava.