latinica  ћирилица
18/06/2019 |  16:28 ⇒ 22:26 | Autor: RTRS

Vlada doprinijela poboljšanju ambijenta za funkcionisanje osiguravajućih kuća

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje pri Privrednoj komori Republike Srpske i predstavnicima Agencije za osiguranje Republike Srpske.
Višković sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje i Agencije za osiguranje - Foto: RTRS
Višković sa predstavnicima Udruženja društava za osiguranje i Agencije za osiguranjeFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o stanju u sektoru osiguranja Republike Srpske, kao i izazovima sa kojima se susreću osiguravajuća društva tokom svog poslovanja.

Višković je istakao da je Vlada, uvažavajući ovaj finansijski sektor, otvorena za sve konstruktivne razgovore i za provođenje određenih aktivnosti kako bi se unaprijedilo stanje osiguravajućih društva na području Srpske, a sve u skladu sa zakonskim okvirima.

On je naglasio da je Vlada u velikoj mjeri doprinijela poboljšanju ambijenta za funkcionisanje osiguravajućih kuća, te podsjetio da se trenutno u skupštinskoj proceduri nalazi Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o društvima za osiguranje, čiji je cilj, između ostalog, unapređenje korporativnog upravljanja i kapitalno jačanje društava za osiguranje.

Predsjednik Vlade je pozvao predstavnike osiguravajućih društava, koji su glavni kreatori ovog sektora u Republici Srpskoj, da u narednom periodu predlože ideje koje će dovesti do unapređenja ove oblasti, te ponovio da Vlada stoji na raspolaganju za podršku u daljem radu i razvoju.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske Milomir Durmić predstavio je probleme i izazove osiguravajućih društava sa kojima se susreću, posebno imajući u vidu predstojeću liberalizaciju cijena osiguranja od autoodgovornosti.

Dogovoreno je da se u narednom periodu realizuju sastanci predstavnika osiguravajućih društava Republike Srpske sa pojedinim resorima u Vladi, poput Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde, te resorima zdravlja i poljoprivrede, kako bi se konkretno riješila određenja pitanja koja su važna za funkcionisanje ovog sektora, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde Anton Kasipović, ministarka finansija Zora Vidović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.