latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:29 ⇒ 19/06/2019 | 09:01 | Autor: RTRS

Srbija i Srpska zajedno o obezbjeđenju kvaliteta i priznavanju akreditacija (FOTO)

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenom Šarčevićem potpisao je u Banjaluci Sporazum o zajedničkim aktivnostima u oblasti obezbjeđenja kvaliteta i priznavanju akreditacija u visokom obrazovanju. Sporazum će omogućiti da republičke visokoškolske ustanove postanu međunarodno vidljive.

Sporazum se zasniva na Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama Srpske i Srbije, a daje mogućnost međusobnog priznanja statusa akreditovanih visokoškolskih ustanova i studijskih programa. U Srpskoj i Srbiji status akreditovanih visokoškolskih ustanova biće međusobno priznavan.

- Ne po automatizmu, već po zahtjevu, odnosno shodno zajedničkim registrima i evidencijama. Ako, na primjer, Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske izda rješenje da je jedna republička visokoškolska ustanova akreditovana, skupa sa studijskim programima, onda će se taj status priznati i u Srbiji i obrnuto - istakao je Rajčević.

Šarčević je naglasio da će na dobitku najviše biti studenti.

- Potpisivanje sporazuma trebalo bi da doprinese da agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske i Srbije sarađuju na planu utvrđivanja standarda i kvaliteta u toj oblasti obrazovanja i na dobrobit studenata. Obrazovanje treba da povezuje nacije, a pogotovo one koje imaju isto pismo, jezik i kulturu - poručio je Šarčević.

Ovim će, poručuje Rajčević, biti premošten i period do formiranja novog Savjeta ministara u kojem će se rješavati i odbijanje Agencije za razvoj visokog obrazovanja BiH da dva javna univerziteta iz Srpske upiše u Registar akreditovanih visokoškolskih ustanova u BiH.

- Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH nema puni kapacitet da funkcioniše prema propisanim nadležnostima. Prema informacijama koje ja imam, predsjednik Upravnog odbora Agencije podnio je ostavku i agencija nema kapacitet da funkicioniše - dodao je Rajčević.

Za potpisivanje sporazuma zahvalio je srpskom kolegi Mladenu Šarčeviću i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, te predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku koji su prepoznali važnost ovog problema.