latinica  ћирилица
18/06/2019 |  18:48 ⇒ 19/06/2019 | 08:08 | Autor: RTRS

Incko bi migrante u Srpsku, ali bez rezervnog sastava policije!

Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH okončao je dvodnevno zasjedanje u Sarajevu, i konstatovao da ni nakon osam mjeseci od opštih izbora nije formirana vlast na nivou BiH i Federacije. Politički direktori zatražili su reviziju Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu, a za ambasadu Ruske Federacije to je neosnovani napad na pravosudne organe BiH. Na kraju, ruski ambasador izdvojio je mišljenje iz Kominikea. Valentin Incko prenio je stav da nema potrebe za rezervnim sastavom Policije Srpske, i pozvao da se migranti razmjeste na teritoriji Srpske.

Dok Austrija zatvara granicu i pooštrava migrantsku politiku, Valentin Incko u BiH zagovara "mekši" pristup, a od Republike Srpske traži da razmjesti migrante na svojoj teritoriji.

- Može preko ljeta da dođe do još većeg priliva migranata. Biće još teže i sve se svodi na Unsko-sanski kanton. Јa mislim da u Republici Srpskoj ima još mjesta za izbjeglice - tvrdi Incko. 

Stanovnici i vlast Srpske već su pokazali humanost i pomažu migrantima u tranzitu, ali se odlučno protive njihovom trajnom smještaju. Policija Srpske aktivno pomaže u kontroli granice. Ipak, najavljeno formiranje rezervnog sastava kao odgovor na eskalaciju migrantske krize, članovi PIK-a dočekali su na "nož".

- Pitanje je zbog čega sve to međunarodnoj zajednici nije jasno. Mi mislimo da nema razloga da se osnuje rezervna policija bilo gdje, a pored toga nije jasno kako će se to finansirati i zbog čega trebaju duge cijevi - dodao je Incko.

S druge strane, Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske, ima jasan stav po tom pitanju.

- Žao mi je što je na takav način shvaćena inicijativa MUP-a Republike Srpske da se osnuje rezervni sastav Policije. To je jednostavno inicijativa i pretpostavka da se u zakonu stvori mogućnost o formiranju rezervnog sastava koji bi bio do 20 odsto od aktivnog sastava policije - ističe Ćulum.

Politički direktori PIK-a zatražili su izmjene Zakona o VSTS koje bi obezbijedile odgovornost svih njegovih članova, dok je Incko dodao da još nije okončan krivični postupak protiv Milana Tegeltije.

Ruska ambasada, pak, smatra da BiH pravosudne institucije zaslužuju uslove za nezavisan i efikasan rad, a sve drugo je pritisak. Nisu se pridružili kominikeu, jer je pristrasan i ne odražava stvarnu situaciju u BiH.

- Ubijeđeni smo da je prioritetan zadatak da se konačno završi proces formiranja Savjeta ministara BiH na osnovu rezultata opštih izbora, bez ikakvih vještačkih uslovljavanja - piše u saopštenju Ambasade Ruske Federacije u BiH .

Uslovljavanje se, bez sumnje, odnosi na priliku da bh. vlasti pošalju prvi Godišnji program za NATO, kako je to navedeno u zaključcima PIK-a. Valentin Incko i članovi Savjeta za provođenje mira od rukovodstva oba Doma Parlamentarne skupštine iz prve ruke upoznali su se sa razlikama u vezi s nastavkom NATO puta, što je ključni razlog zbog kojeg nije formiran novi Savjet ministara.

- Incko je otvorio sastanak i dao riječ nama, po redu u kojem smo se očekivano različito ponašali. Moj stav je da smo mi domaćini u ovoj zemlji i da on nije imao pravo da ovako sazove sjednicu i kaže "Imate pet minuta da nešto kažete". Na taj moj stav bilo je reakcija nekih ambasadora, ali Incko nam nije dao da odgovorimo, već je rekao "Gotovo, kraj" - ističe Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH.

Majkl Skanlan, zamjenik visokog predstavnika u BiH, ističe da bi se moglo nastaviti raditi u tehničkom mandatu.

- Insistirali smo da PS BiH nastavi da radi i da formira Komisije. Istovremeno, pozivamo političk lidere da formiraju vlast na svim nivoima, a dok se ne formira, postojeća vlast da radi u tehničkom mandatu - ističe Skanlan.

Posljednjih nekoliko sjednica, Ruska Federacija kontinuirano izražava neslaganje sa stavovima PIK-a, a Srpska i njeni političari redovno su targetirani kao remetilački faktor. Zato prijatno iznenađuje zaključak u kojem PIK osuđuje namjeru da se ospori naziv Republike Srpske. Iako nije navedeno ko, jasno je da je riječ o SDA koja je ranije najavila apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa imenom Republike Srpske.