latinica  ћирилица
18/06/2019 |  19:30 ⇒ 19/06/2019 | 07:54 | Autor: RTRS

Dodik-Orban: Nema otvorenih pitanja, potrebno razvijati odnose

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik završio je trodnevnu posjetu Mađarskoj. Danas je u Budimpešti razgovarao sa predsjednikom mađarske Vlade Viktorom Orbanom.

Premijer Mađarske dočekao je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH ispred nekadašnjeg manastira Karmelita, današnje rezidencije Viktora Orbana. Poslije kratkog obilaska, uslijedio je razgovor iza zatvorenih vrata, a potom i radni ručak dvije delegacije.

Orban je naglasio da poštuje identitet Republike Srpske i da će donijeti akcioni plan koji će se odnositi na politička i ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture.

- Drugi krug pitanja o kojem smo razgovorali jeste odnos Mađarske sa Srbima u BiH. Možemo da kažemo da se radi o odnosima između Budimpešte i Banjaluke. Zaključili smo da ti odnosi ne dostižu nivo koji bi bio dostojan naše dvije zemlje. Intezitet nije takav kakav bi trebalo da bude i kakve nam se mogućnosti pružaju. U sređivanju odnosa Budimpešte i Sarajeva, mi namjeravamo da pojačamo odnose između Budimpešte i Banjaluke, tako da ćemo osmisliti dugoročnu saradnju između Mađarske i Republike Srpske - poručio je Orban.

Orban je rekao da su razgovarali o situaciji u BiH. Istakao je da će podržati BiH da održi jedinstvo zemlje i nastojanja da uđe u Evropsku uniju.

Dodik je istakao da nema otvorenih pitanja između BiH i Mađarske, i ukazao na perspektivu odnosa sa Republikom Srpskom.

- Srpska i Mađarska mogu razviti daleko bolje odnose, blizu smo, naslonjeni jedni na druge. Tragamo za metodom kako ćemo se kretati da ti odnosi budu što bolji - kaže Dodik.

Premijer Mađarske tvrdi da ovi susreti imaju i simboličku važnost.

- Istorija ovog susreta simbolizuje dobre odnose između Mađara i Srba, jer je Dodik došao u posjetu Srbima u Mađarskoj i ukazao nam poštovanje time što je pošao u Sent Andreju sa predstavnicima Srba. Drago nam je što srpski rukovodici imaju poštovanje prema Srbima u Mađarskoj, jer to je važna zajednica za nas ovdje - poručio je Orban.

Dodik je na sastanku ukazao na političke probleme u formiranju vlasti u BiH.

- Nažalost, mi još od oktobra nismo formirali vlast, što otežava puni kapacitet razmjene posjeta i između Mađarske i BiH. Upoznao sam Orbana da je Republika Srpska odmah poslije izbora formirala vlast, ali nažalost postoje problemi kada je u pitanju BiH - naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je prenio evropsko opredjeljenje BiH, ali je ukazao i na razlike na tom putu. Očekuje Orbana uskoro u Banjaluci, a ukazao je i na dobre odnose sa Srbijom.

- Želim da se zahvalim Orbanu što je uložio napore da odnosi Srbije i Mađarske budu na maksimum u ovom vremenu i mi Srbi iz BiH smo zadovoljni sa takvom saradnjom. Drago mi je što smo naišli na razumijevanje što Republika Srpska u punom kapacitetu može razgovarati sa Mađarskom o svim pitanjima, pogotovo o saradnji na privrednom nivou - istakao je Dodik.

Orban je na radnom ručku rekao da poštuje Dodika kao političara, i prenio mu da u Mađarskoj ima ozbiljan respekt, jer vidi ga kao čovjeka koji je spreman da se založi za svoju zajednicu.

- Mislim da postoje šire mogućnosti za tu saradnju i da mađarsko-srpsko prijateljstvo nudi  dobru i sigurnu osnovu za saradnju - naglasio je Orban.

Sa terase Budimskog dvorca sa neodoljivim pogledom na Peštu, dvojica lidera otvorili su poglavlje nove saradnje.

Povezane vijesti:

Dodik za RTRS: Mađarska će se orijentisati na saradnju sa Republikom Srpskom

Dodik - Orban: Srpska uživa veliko poštovanje u Mađarskoj

Dodik - Orban: Јačaćemo saradnju Mađarske i Srpske