latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:01 ⇒ 12:15 | Autor: SRNA

U Dvoru sastanak o problemu odlaganja radioaktivnog otpada

U hrvatskoj opštini Dvor danas će biti održan sastanak na koji su pozvani predstavnici lokalnih zajednica u Unsko-sanskom kantonu Cazin, Bosanska Krupa i Bužim, te opština Novi Grad u Republici Srpskoj, a domaćin će biti načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina.

Ministar za građevinarstvo, prostorno uređenje i ekologiju u Vladi USK Adnan Alagić rekao je Srni da je sastanak inicirala Radna grupa za praćenje aktivnosti izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na području opštine Dvor imenovana od kantonalne vlade.

- Ne možemo mirno čekati. Želimo još jednom podstaći nadležne u BiH i Hrvatskoj da se ozbiljno pristupi rješavanju ovog problema - rekao je Alagić koji je i predsjednik radne grupe.

On je naveo da je u prethodnom periodu radna grupa incirala potpisivanje deklaracije o protivljenju izgradnje odlagališta koju je usvojila Vlada USK.

Prema njegovim riječima, na sastanak su pozvani predstavnici lokalnih zajednica koje planirana lokacija najviše ugrožava.

- Imali smo i ranije kontakte sa opštinom Dvor. Svjesni smo da oni kao lokalna zajednica ne mogu učiniti ništa, ali smo zahvalni jer su pristali na sastanak. Takođe smo zahvalni za saradnju i lokalnoj vlasti u Novom Gradu - rekao je Alagić.

On je naveo da će na sastanku javnost biti upoznata da se ne odustaje od protivljenja namjerama Hrvatske da radioaktivni otpad smjesti na samoj granici sa BiH.

- Ne smijemo to dozvoliti, građani su ogorčeni i mi planiramo organizovanje protesta na lokacijama najbližim Trgovskoj gori. Svesni smo da ni mi kao kantonalno ministarstvo ne možemo mnogo učiniti, ali želimo pokazati da se protivimo - rekao je Alagić.

Načelnik novogradske opštine Miroslav Drljača istakao je da je problem odlaganja radioaktivnog otpada u opštini Dvor problem koji je od početka godine neprestano prisutan u javnosti.

- Dobro je što to više nije samo problem opštine Novi Grad i da se stvara sve širi front koji osprovara ovu ideju. Današnji sastanak je prvi koji su inicirale institucije USK-a. Dobro je što je domaćin načelnik Arbutina koji je tako osporio ranije optužbe da se ne protivi lokaciji. Ovako je pokazao da je uz svoje građane i sve koji su protiv odlagališta u Dvoru - izjavio je Drljača Srni.

On je rekao da je problem što i dalje nema relevantnih informacija iz nadležnih hrvatskih institucija, kao i činjenica da još nije formiran Savjet ministara jer se radi od problemu na nivou BiH.

- Očekujem da će po planu, prije septembra kad Hrvatska donosi konačnu odluku, biti završena procedura u vezi proglašenja Parka prirode Une. Smatram da je rješenje formiranje pravnog tima i tužba protiv Hratske - rekao je Drljača.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina rekao je da ova lokalna zajednica još nije dobila odgovor o aktivnostima u kasarni "Čerkezovac" koje su tražili od nadležnih institucija u Zagrebu prije nekoliko mjeseci.

- Očekujem da ćemo na sastanku čuti mišljenja koja će pomoći u rješavanju problema koji je zajednički za više opština", rekao je Arbutina Srni.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad koji je obavezna preuzeti iz nuklearne elektrane Krško odlaže u kasarni "Čerkezovac" u opštini Dvor u neposrednoj blizini opštine Novi Grad.