latinica  ћирилица
19/06/2019 |  08:25 ⇒ 08:50 | Autor: B92

Vaterpolisti Srbije: Protiv Hrvata odlučuje jaka volja

Vaterpolisti Srbije u drugom kolu grupe B završnog turnira Svjetske lige večeras (21.00) odmjeravaju snage sa najvećim konkurentom, Hrvatskom.
Dušan Mandić (Foto:Vaterpolo Savez Srbije) -
Dušan Mandić (Foto:Vaterpolo Savez Srbije)

Izabranici selektora Dejana Savića pobijedili su sinoć u okviru B grupe Australiju sa 12:8 i tako na najbolji način započeli takmičenje.

Posljednjih godina, veliki rivali odigrali su neizvjesne mečeve u polufinalima ili finalima velikih takmičenja. Kada su se posljednji put sastali u Beogradu, na otvaranju EP 2016. Srbi su raznijeli Hrvate - 13:6. Andrija Prlainović primjećuje da su Hrvati uz Srbiju poslednjih pet godina najbolji na svijetu.

Kapiten Filip Filipović naglašava:

- Ovde idemo korak po korak. Sa Hrvatima se poznajemo više nego dobro, što iz klupskih duela, što iz juniorskih dana. Posljednjih godina često smo se borili ili za ulazak u finale ili za zlato.

Nemanja Vico smatra da je današnji duel sa Hrvatima najvažniji na putu ka finalu F8 Svjetske lige:

- Cilj je olimpijska viza, daćemo sve od sebe, želimo da nam publika bude vjetar u leđa. Duel sa Hrvatskom nam je mnogo bitan, ako bismo pobijedili put do finala bio bi nam olakšan.

Gojko Pijetlović da je ovogodišnja Svjetska liga specifična, jer se igra u Beogradu, a ulog je olimpijska viza. O duelu sa Hrvatima kaže:

- Neugodni su, uvijek smo izjednačeni. Zavisi od naše smirenosti i od naše hladne glave.

Miloš Ćuk je lane igrao za zagrebačku Mladost i još bolje je upoznao Hrvate.

- Naša grupa je veoma teška, što može da nam pomogne, jer ćemo u četvrtfinale ući poslije dvije jake utakmice - primjećuje Ćuk.

Strahinja Rašović vjeruje da će publika biti vjetar u leđa, ali i podvlači da je nezahvalno prognozirati krajni rezultat zbog novih pravila.

- Srbija uvijek ide na prvo mjesto i ne bježimo od odgovornosti. Ali, i drugi to isto žele. Turnir je veoma jak, dueli sa Hrvatskom neizvjesni, za mene je svaki meč kao finale - podvlači Rašović.

Sava Ranđelović primjećuje da ih očekuje veoma težak turnir.

- Bolje je što igramo sa Hrvatima u grupi, jer ako bude sve u redu ne možemo da se sastanemo pre finala. U svakom slučaju igramo pred našom publikom, znamo šta nam je cilj, na nama je da pružimo maksimum i izvadimo olimpijsku vizu.

Tucak: Izazov pobijediti Srbiju

rvati su na startu lako izašli na kraj sa nedoraslim Kazahstanom, koji sa klupe vodi naš Dejan Stanojević - 20:4. "Barakude" ne prijete "delfinima", ali se nadaju da mogu savladaju olimpijskog pobjednika.

- Mada utakmica ništa ne rješava, uvijek su dueli dve najbolje selekcije svijeta nešto posebno. Biće izazov pobijediti Srbiju, a mi imamo snage za to. U svakom slučaju kako god da se završi ono pravo počinje od nokaut faze - naglasio je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Večeras od 21 čas je derbi meč sa Hrvatskom. Problem može biti što će ovaj susret biti završen kasno, oko 23 časa.

- Što kasnije igramo, imamo manje vremena za odmor. Šta je tu je, idemo sad da odmaramo. Protiv Hrvata će odlučiti volja prije svega i da budemo istrajni i ispoštujemo sve dogovoreno sa selektorom - rekao je srpski reprezentativac Dušan Mandić.