latinica  ћирилица
19/06/2019 |  11:36 ⇒ 11:45 | Autor: B92

Na proljeće premijera filma "Dara iz Јasenovca"

Nakon osam decenija od strašnih zločina u Јasenovcu, najzad stiže projekat od nacionalnog značaja. Najavljena je premijera filma "Dara iz Јasenovca", u režiji Predraga Gage Antonijevića.
Film (Foto:Filmski centar Srbije) -
Film (Foto:Filmski centar Srbije)

Na konferenciji za medije održanoj u Vladi Srbije, čuveni srpski reditelj Predrag Gaga Antonijević najavio je premijeru svog novog filma "Dara iz Јasenovca" za proleće 2020. godine, kada će se navršiti i 75 godina od oslobođenja logora Јasenovac.

Prisutnim medijima obratili su se Majkl Barenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu, Јelena Trivan, predsjednica UO Filmskog centra Srbije, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Nataša Drakulić, scenaristkinja filma, Biljana Čekić, koja igra glavnu ulogu djevojčice Dare i Marko Јanketić, koji u filmu igra Vjekoslava Luborića.

- Ovakav film potreban je i nama i svetu. Osećamo u isto vreme čast i zadovoljstvo, ali i jedno veliko breme, s obzirom na to da želimo da izbjegnemo uplitanje politike i fokusiramo se na emotivnu priču pojedinca.

Reditelj je naglasio da uprkos tome što se film bavi osetljivim temama, nezapamćenim stradanjima u logoru Јasenovac i tragičnim istorijskim činjenicama koje po prvi put na ovaj način prikazujemo svijetu, on će takođe biti i edukativnog karaktera, prikladan za prikazivanje u školskim ustanovama.

- U pitanju je ogromna priča o tragediji i zlu, koja može biti ispričana na više načina. Mi smo se opredelili za priču kroz Daru i njenu porodicu. Dara je kompozitni lik, a predstavlja svu djecu koja su prošla kroz slično iskustvo, pa će i čitav film biti na njenim leđima.

Film "Dara iz Јasenovca" projekat je od nacionalnog značaja, koji je podržao i Filmski centar, čija se predsednica Јelena Trivan, tom prilikom obratila medijima: "Ovo je projekat iza kojeg je država stala, film koji se snima gotovo isključivo uz pomoć Vlade Republike Srbije. Osjećam i neku vrstu odgovornosti što kao država nismo našli ranije vremena, interesa, snage i novca da ovakav film snimimo. Skoro osam decenija će se navršiti kako su se strašni zločini dogodili u Јasenovcu, a da Srbija nije na jedan istoriografski i umjetnički način ispričala priču o tome. Drago mi je što će se to sada desiti i što u Filmskom centru prepoznajemo značaj nacionalnih i istorijskih tema."

Majkl Barenbaum, stručni konsultant na filmu, istakao je da moć priče leži u priči pojedinaca, u kojoj vidimo kako nesreća, ubistva i užasi utiču na jednu osobu, a naročito na život jednog nevinog djeteta. Profesor je pomenuo stihove jednog pjesnika u kojima stoji da je smrt deteta zapravo gubitak beskrajnih mogućnosti. "To je napad na budućnost, jer se djeca ne mogu smatrati neprijateljima. Snaga filmova ogleda se u tome da nas informišu ne samo intelektualno, već i da nas emotivno dirnu. Kroz ličnu priču moguće je osvijetliti i suočiti se sa okrutnošću i užasima koji su se desili", objasnio je profesor Barenbaum.