latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:47 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

"Tigar" proizvodi gumene čizme za NATO

Kompanija "Tigar" iz Srbije ugovorila je proizvodnju i isporuku zaštitnih vatrogasnih čizama namijenjenih jedinicama za vanredne situacije NATO-a, izjavio je generalni direktor ove kompanije Vladimir Ilić.
NATO vojska u srpskim čizmama (Foto:Tigar) -
NATO vojska u srpskim čizmama (Foto:Tigar)

- Riječ je specijalnoj obući otpornoj na visoku temperaturu i do 250 stepeni sa vatrootpornim i uljanootpornim đonom koje koriste NATO trupe u intervencijama spasavanja - rekao je Ilić, navodeći da su dobijeni poslovi i za finsku i švedsku armiju.

Osim ove proizvodnje, u kompaniji "Tigar" su potpisani ugovori i za proizvodnju čizama specijalne namjene za finsku armiju za 2020. godinu, a početak je planiran za novembar.

- S obzirom na kvalitet proizvoda i dugoročnu saradnju, izvesno je i dobijanje ugovora za 2022. godinu - kaže Ilić.

Prema njegovim riječima, kompanija je dobila posao na tenderu i za snabdijevanje Švedske armije do 2022. godine.

On je dodao da će ručna izrada 4.000 pari obuće specijalne namjene za Švedsku početi od oktobra uz postepeno povećavanje obima proizvodnje.

Novi ugovori za ovu i narednu godinu postignuti su sa kupcem "Interplast" iz Poljske, a odnose se na izradu zaštitnog programa obuće za tržište Poljske, Iraka, Irana, Katara, Turske, Nemačke, Saudijske Arabije, kao i obuće za NATO alijansu, prenosi Tanjug.

U ovoj pirotskoj fabrici obuće ručno se izrađuju vatrogasne, vatrogasno-šumarske i čizme pod brendom "FHR".

Podaci pokazuju da "Tigar" iz Pirota zauzima treće mjesto u svijetu, a drugo u Evropi među proizvođačima-izvoznicima gumene obuće, a ova kompanija je u većinskom državnom vlasništvu.