latinica  ћирилица
19/06/2019 |  12:49 ⇒ 12:54 | Autor: SRNA

Podrška Moskve sprečavanju ulaska Prištine u Interpol

Rusija će podržati Srbiju na predstojećoj Generalnoj skupštini Interpola kako bi bio spriječen prijem samoproglašenog Kosova u tu organizaciju, prenio je sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev u razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.
Beograd/Ufa - Stefanović - Patrušev - Foto: SRNA
Beograd/Ufa - Stefanović - PatruševFoto: SRNA

Oni su u ruskom gradu Ufa razgovarali o unapređenju saradnje policije Srbije i ruskih bezbjednosnih službi.

Stefanović je, povodom ponovnog zahtjeva samoproglašenog Kosova za prijem u Interpol, rekao da je to u suprotnosti sa osnovnim pravilima ove međunarodne policijske organizacije, kao i sa Rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN 1244, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

On je dodao da je i posljednji upad kosovskih bezbjednosnih snaga na sjever Kosova i Metohije dokaz da se od Prištine nikako ne može očekivati da poštuje međunarodno pravo niti pravila rada Interpola.

Stefanović, koji boravi u dvodnevnoj posjeti Rusiji povodom 10. Međunarodnog skupa visokih zvaničnika zaduženih za pitanja bezbjednosti, sa Patruševim je razgovarao o budućoj saradnji dvije zemlje u borbi protiv terorizma, kao i organizovanog i drugih vidova kriminala.

Tokom susreta, Stefanović je upoznao Patruševa i o posljednjem ugrožavanju bezbjednosti Srba na Kosovu i Metohiji, osvrnuvši se posebno na činjenicu da je tom prilikom pretučen i predstavnik UN.

Kako je naglasio Stefanović, to je samo još jedan od dokaza da, zahvaljujući predstavnicima prištinskih institucija, na Kosovu i Metohiji nema vladavine prava i zakona, zbog čega je sigurnost Srba dodatno pogoršana.

Stefanović je zahvalio Patruševu i na principijelnoj podršci Rusije Srbiji povodom statusa Kosova i Metohije, ali i drugim pitanjima koja se tiču Kosmeta.