latinica  ћирилица
19/06/2019 |  13:19 ⇒ 24/07/2019 | 11:58 | Autor: SRNA

Zeljković: Institut još nije dobio nalog za analizu u Incelu

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske još nije dobio nalog za analizu u slučaju zagađenja piralenom na području Poslovne zone Incel, rekao je danas u Banjaluci vršilac dužnosti direktora Instituta Branislav Zeljković.
Institut za javno zdravstvo - Zeljković - Foto: SRNA
Institut za javno zdravstvo - ZeljkovićFoto: SRNA

Zeljković je istakao da, u skladu sa zakonskim okvirom i poslovima koji obavlja inspekcija, Institut vrši nadzor i analize samo onoga što inspektori nalože.

- Onog trenutka kada ga /nalog/ dobijemo, pristupićemo analizi. Institut kao republička javno zdravstvena ustanova preduzima sve moguće korake u svemu onome što podrazumjeva zaštitu javnog zdravlja stanovništva. U ovom trenutku radimo sve što je u našoj mogućnosti - rekao je Zeljković novinarima.

Na pitanje kako bi zagađenje piralenom moglo uticati na zdravlje stanovništva, Zeljković je rekao da uticaj piralena na životnu sredinu zavisi od koncentracije i sredine u kojoj se nalazi.

- Kao jedan od zagađivača ima uticaj na životnu sredinu i zdravlje stanovništva, što zavisi od koncentracije i procenta - naveo je Zeljković.

U Poslovnoj zoni Incel 9. marta izbio je požar kada je planulo otrovno ulje piralen koje je, tvrde stručnjaci, nerazgradivo i štetno.