latinica  ћирилица
19/06/2019 |  14:10 | Autor: RTRS

Ljevnaić: Broj turista potvrda kvaliteta OC Јahorine

Već u oktobru 2018. godine Olimpijski centar Јahorina dobio je sertifikat o spremnosti skijaških staza za održavanje takmičenja, čak i višeg ranga od evropskog, ali zbog neadekvatne komunikacije i propusta u mjerenju vremena tokom Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EЈOF), za šta je odgovoran Skijaški savez BiH, organizacija Evropskog kupa u alpskom skijanju na Јahorini prolongirana je za godinu dana.
OC Јahorina (Foto: oc.jahorina.com) -
OC Јahorina (Foto: oc.jahorina.com)

Iako je odgađanje kandidature Olimpijskog centra za organizaciju Evropskog kupa u alpskom skijanju veliki propust i izgubljena šansa, kako za Јahorinu, tako i za cijelu BiH, to ne bi trebalo negativno da se odrazi na dalji rad ovog centra.

Da je razlog za odgađanje ovog bitnog takmičenja na prostoru BiH – problem u vezi mjerenja vremena, te da se taj propust javio baš kod reprezentacije Austrije, koja važi za jednu od navećih svjetskih sila u skijanju, predstavnici OC “Јahorina“ saznali su tek krajem maja na FIS konferenciji u Cavtatu.

Iz OC Јahorina na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnaićem, već nekoliko puta su apelovali na Skijaški savez BiH da iznese detaljnu analizu događaja koji je prethodio ovakvoj odluci, ali do odgovora još nije došlo.

Uprkos tome, iz Olimpijskog centra poručuju da se ne vrijedi osvrtati unazad i da nije sve u potpunosti izgubljeno, te da, s obzirom na činjenicu da je Evropa kup samo prolongiran za godinu dana, očekuju bolju i adekvatniju saradnju sa Skijaškim savezom, jer se samo zajedničkim radom može biti domaćin takmičenje tog ranga.

Јahorina kvalitetom može parirati svjetskim ski destinacijama

Protekle sezone na Јahorini obilježene su porastom broja posjetilaca, koji su omamljeni izgledom i raznovrsnošću sadržaja odlučili da zimske dane provedu baš na ovoj olimpijskoj ljepotici. Samo za vrijeme novogodišnjih praznika i prvih dana nakon otvaranja sezone 2019. godine, Јahorinu je posjetilo čak 30.000 ljubitelja zimskih radosti.

- Fokus interesovanja na Јahorini u zimskoj sezoni svakako su ski staze koje smo uredili u skladu sa FIS standardima i bukvalno kao da smo krenuli od nule, staze su ublažene i proširene, izgradili smo vezne puteve i rasteretili centralne staze na planini. Sistem vještačkog osnježavanja koji prvi put u istoriji garantuje skijašima sigurnost u snijegu na Јahorini naišao je na veliko oduševljenje skijaša - rekao je rekao je Dejan Ljevnaić, direktor OC Јahorina, za portal banjaluka.net

Neprestan rad i ulaganja u poboljšanje kvaliteta usluga kao rezultat dali su povećan broj turista iz zemalja širom svijeta, a među njima najbrojniji su bili Slovenci, Rusi, Njemci i Kinezi, čiji skijaši su se na Јahorini tokom protekle sezone pripremali za Olimpijske igre koje će se 2022. godine održati upravo u Kini.

- Napravili smo i strateški odličan potez izlazeći na tržište Kine. Tokom protekle sezone više od 150 skijaša pripremalo se na Јahorini za Olimpijske igre, koje će se 2022. godine održati upravo u Kini. Blizina međunarodnog aerodroma, bezvizni režim Bosne i Hercegovine i Kine, sigurno su neke od prednosti koje su dovele kineske skijaše na Јahorinu, mada su presudne i najvažnije, svakako, idealno uređene skijaške staze koje su nam garant da će skijaši iz ove zemlje u još većem broju ponavljati posjete našoj planini - rekao je Ljevnaić.

Јahorina je svakako ogroman potencijal za razboj turizma u BiH i uprkos realizacije brojnih projekata na unapređenju turističke ponude, još mnogo toga je u planu kako bi ona dostigla svoj maksimum.

 

Pored unapređenja vizuelnog identiteta, uređivanja ski staza po najsavremnijim svjetskim standardima, izgradnje sistema vještačkog osnježavanja i proširenja kapaciteta parking mjesta, u OC Јahorina intenzivno se radilo i na event marketingu i organizovanju koncerata poznatih zvijezda iz regije. Organizovanjem manifestacija, humanitarnih akcija i takmičenja cilj je upotpuniti i obogatiti ljetnu ponudu, a formula uspjeha kojom su se vodili bila je domaćinski pristup, čime se planiraju voditi i u nastavku.

Međutim, uređene staze i dodatni sadržaji za skijaše samo su segmenti svega urađenog na planini. U OC Јahorina su mislili i na one koji nisu ljubitelji skijanja, ali ipak dolaze na planinu na odmor. Najveće interesovanje vladalo je, svakako, za koncerte najvećih muzičkih zvijezda, kao što su Željko Јoksimović, Ceca, Lepa Brena, Dragana Mirković, Aco Pejović, Severina i mnogi drugi koji su svojim koncertima privlačili na Јahorinu desetine hiljada ljudi.

To sve ne bi bilo moguće bez finansijske podrške Vlade Republike Srpske, od koje je OC Јahorina dobilo garanciju za za kreditno zaduženje u iznosu od 16 miliona KM, koji je prvobitno usmjeren na realizaciju novih projekata.

- Mnogo se ulaže, kako truda i rada, tako i finansijskih sredstava. Uvijek to govorim, ali zaista i ovaj put moram da se zahvalim predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske, koji su stali uz nas i na samom početku kada je bila jako teška situacija. Bili su nam vjetar u leđa i ogromna podrška. Јednostavno, prepoznali su potencijal, a mi se trudimo da im dobrim radom i rezultatima, na neki način, zahvalimo. Za relativno kratko vrijeme zajednički smo napravili mnogo i sigurno mogu reći da je, zahvaljujući dobroj saradnji koju smo ostvarili, Јahorina sada jedan od ski centara koji može parirati svjetskim ski destinacijama - ističe Ljevnaić i dodaje da će se iz sredstava obezbjeđenih uz pomoć Vlade Republike Srpske raditi na izgradnju prve kabinske gondole za prevoz gostiju na Јahorini.

- Ovo je jedan od značajnijih projekata za planinu jer će se izgradnjom gondole eliminisati gužve skijaša u zimskoj turističkoj sezoni, rasteretiće se centralna staza na planini i radiće u ektremnim uslovima kada su veliki vjetrovi i magla. U planu je da gondola ima 36 kabina, od kojih će jedna biti VIP kabina koja će se koristiti u posebne svrhe. U svaku kabinu će se moći smjestiti maksimalno 10 osoba, dok je kapacitet gondole 2.700 skijaša na sat, što će dodatno povećati brzinu prevoza gostiju do vrha planine - dodaje on.

Pun potencijal Јahorine se tek očekuje u narednim sezonama

Nakon uređenja ski staza i izgradnje sistema vještačkog osnježavanja, na ovoj planini trenutno su u toku i novi investicioni projekti, koji bi doprinijeli nastavku pozitivnog trenda razvoja, koji prati Јahorinu već nekoliko sezona.

- Pomoću više od 30 miliona KM koji se ulažu u Јahorinu biće iskazan puni potencijal ove planine. Uz podršku i pomoć predsjedavajućeg Predsjedništva, te Vlade Republike Srpske, vrijedno radimo na izgradnji prve kabinske gondole, uz koju je u planu izgraditi i tri kilometra novih staza, te njihovo osnježavanje. Projekat gondole i izgradnje, uređenja i osnježavanja pripadajućih staza izuzetno je značajan za Јahorinu. U toku je i zamjena starog ski lifta na Poljicama novim liftom "sidro", koji će povećati kapacitet instalacije za četiri puta. Planirana je i zamjena i modernizacija kompletnog sistema naplate usluga, kojim će se poboljšati i ubrzati prolaz skijaša na kapijama, kao i instalacija novih kapija i opreme na polazima liftova, ali i prvi web shop za prodaju ski karata onlajn - naglašava Dejan Ljevnaić.

On dodaje da bi među novitetima na olimpijskoj ljepotici, koje bi trebalo realizovati, jesu i osvjetljene staze vrtića i jezera ukupne dužine od četiri kilometra.

O kvalitetu usluga i čarima prirode koje ova turistička destinacija ima da ponudi, svjedoči veliki broj zadovoljnih posjetilaca koji, kada jednom posjete Јahorinu, uvijek joj se vrlo rado vraćaju.

Izvor: banjaluka.net