latinica  ћирилица
19/06/2019 |  16:40 ⇒ 20:30 | Autor: RTRS

Kako je živjeti sa migrantima?

A šta Srpskoj žele oni koji namjeravaju da migrante smjeste ovdje, pokazuje situacija iz Unsko – sanskog kantona. Tuče, krađe, i napadi - samo su dio problema stanovnika Bihaća i Kladuše.

Život u Bihaću i Velikoj Kladuši postao je nepodnošljiv - već mjesecima upozoravaju građani Unsko-sanskog kantona.

Međusobni obračuni migranata eskaliraju svakodnevno. Migranti su nedavo "uspjeli" i da izazovu veliki požar u prihvatnom centru "Miral" u Velikoj Kladuši.

Nakon požara, među etničkim grupama migranata, počeli su svakodnevni sukobi.

- Tukli su se Alžirci, Marokanci i Pakistanci. Imali su noževe, otimaju novac i telefone - govorio je nedavno Hamza Hasan, migrant iz Iraka.

Meta napada migranata često su i policajci. Do danas ih je, obavljajući dužnost, nekoliko povrijeđeno.

Strahuju i humanitarci, koji su nerijetko u žiži sukoba.

- Ako se neke stvari ne preduzmu, kad je riječ o ovim bezbjednosnim mjerama, vjerujte da je pitanje dana kad će volonteri Crvenog krsta odustati od svega. Ljudi proživljavaju i određene traume - naglasio je Husein Kličić, Crveni krst USK.

Za to vrijeme, građani su gotovo svakodnevno suočeni sa scenama poput ove. Često su i meta migrantskih napada.

Za putnike "bez dokumenata" gotovo je nemoguće utvrditi ko su, i odakle dolaze.

Simptomatično je baš to da je među njima mnogo više muškaraca, i to vojno sposobnih. Mnogi su, kako je utvrđeno, na put krenuli bježeći od zakona svoje zemlje.

Poznat je slučaj migranta zaraženog HIV-om, koji je silovao djevojku u Bihaću, a potom nestao bez traga. Provale i pljačke samo su dio problema.

Anketirani građani Velike Kladuše istakli su da su u konstantnom strahu od nasilnih migranata, kako za sebe, tako i za djecu, te apelovali na lokalne i državne vlasti da što hitnije riješe problem.

Zbog bezbjednosne i epidemiološke situacije koja iz dana u dan sve više izmiče kontroli, Vlada kantona zatražila je utvđivanje "kućnog reda" za migrante.

- Uvođenje kućnog reda koji moramo nametnuti, jer to ne podržava država, će značiti zabranu kretanja u određenim terminima samo za migrante, a na za naše građane - rekao je Mustafa Ružnić, premijer Unsko-sanskog kantona.

I dok se migranti slobodno kreću i očigledno rade šta im je volja, građani Bihaća i Kladuše iz kuća ne izlaze već s prvim sumrakom. U kakvom strahu žive, samo oni znaju.