latinica  ћирилица
19/06/2019 |  18:45 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Zbog neformiranja Savjeta ministara Srpska gubi milione

Zbog neformiranja vlasti u Federaciji i BiH, trpi Srpska, njene institucije i građani. Na udaru je republički budžet u kojem, zbog neraspodjele sredstava od indirektnih poreza, nedostaje 81 milion KM. Trpe veliki projekti, a i investitori su nesigurni.

Osam mjeseci nakon opštih izbora, vlast u Federaciji i na nivou BiH još nije formirana. To direktno utiče na Republiku Srpsku, koja je jedina sprovela izborne rezultate i konstituisala vlast, ali i na funkcinisanje njenih institucija, poručio je generalni sekretar Vlade Siniša Karan.

Blokirani su brojni infrastrukturni projekti.

- Navešću primjer mosta Bratoljub, koji nema upotrebnu dozvolu, jer tamo treba samo jedna rečenica iz Savjeta ministara. Imate 150 miliona u Elektroprenosu BiH, onda nema ni koeficijenta za raspodjelu sredstava od indirektnih poreza - kaže Karan.

Budžet Republike Srpske tako je oštećen za 81 milion KM. Trpe i gradski budžeti.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić kao primjer navodi projekat vodosnabdijevanja, koji se realizuje sa EBRD-om. Ističe da bi kamate, koje su sada tri odsto, bile svega jedan odsto, kada bi procedura prošla sve nivoe vlasti u BiH.

- Јa mogu s pravom da postavim pitanje - gdje su ta dva procenta otišla, zašto svi građani Banjaluke plaćaju ta dva procenta? To je preko pola miliona KM na godišnjem nivou, iz čega mi možemo da izgradimo jedan čitav podsistem, kada je u pitanju vodosnabdijevanje - navodi Amidžić.

Ekonomisti upozoravaju da sve to utiče na ukupnu sliku u BiH. Brojni projekti ne mogu biti realizovani, a samim tim smanjene su investicije i, direktno, zapošljavanje. Takva situacija tjera investitore.

- Investitori ne žele da ulažu u zemlju gdje je nepovoljna politička situacija, jer oni smatraju da u toj situaciji njihov kapital nije siguran i oni na neki način izbjegavaju takva područja - ističe Predrag Duduković iz Udruženja ekonomista SVOT.

Na to je ukazao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik tokom posjete Mađarskoj. On je u razgovoru sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom istakao da je Srpska odmah nakon izbora formirala institucije vlasti, te da je, bez obzira na blokade, republički budžet stabilan, a Vlada redovno izmiruje sve obaveze.

Ipak, Srpska bi, novcem koji joj je uskraćen, mogla mnogo više da postigne, zaključio je Siniša Karan.