latinica  ћирилица
19/06/2019 |  20:44 | Autor: SRNA

Đukanović: Region neće biti stabilan bez integracija

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je danas da region bez integracije nikada neće biti stabilan i ne može dostići potreban tempo ekonomskog i demokratskog razvoja.
Milo Đukanović - Foto: SRNA
Milo ĐukanovićFoto: SRNA

Đukanović, koji je, na poziv ambasadora Rumunije Ferdinanda Nagija, bio gost na radnom ručku ambasadora država članica EU akreditovanih u Crnoj Gori, istakao je značaj tajminga sastanka u kontekstu juče usvojenih zaključaka Savjeta za opšte poslove, nedavno održanih izbora za Evropski parlament i objavljenog izvještaja o napretku zemalja regiona, kao i diskusija o strateškim kretanjima EU i njenog odnosa prema regionu.

On je ocijenio da su zaključci Savjeta ispod onoga što su bila očekivanja zapadnog Balkana, napominjući da bi bolje bilo za stabilnost regiona i Evrope i ekonomskog i demokratskog razvoja da je postignut viši nivo kompromisa.

- Bilans je možda realan izraz onoga kako stanje vidi EU, ali nije u saglasju sa onim kako ga mi iz regiona vidimo, posebno u kontekstu odlaganja odluke o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom - rekao je Đukanović.

On je istakao da je Crna Gora u prethodnih nekoliko godina pokazala evidentan napredak, jasnu strategiju i kontinuirano rastuće kapacitete koji garantuju da će ta strategija biti realizovana, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

Đukanović je zahvalio Rumuniji za posvećen odnos bilateralnoj saradnji i evropskoj perspektivi regiona tokom uspješnog predsjedavanja EU.

On je zahvalio i svim amabasadorima zemalja EU za nedvosmislen doprinos usvajanju evropskih standarda i sistema vrijednosti u Crnoj Gori na njenom putu integracije.