X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:24 ⇒ 07:36 | Izvor: sputniknews.com

Šta su vojni predstavnici Austrije, Njemačke i Bugarske radili u Novom Pazaru?

Predstavnice resora odbrane Austrije, Njemačke i Bugarske boravili su u Bošnjačkom nacionalnom vijeću, u Novom Pazaru, gdje su upoznati sa iinicijativom tog vijeća za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka, kojom je zatraženo uspostavljanje "specijalnog statusa za tu oblast".
Novi Pazar - Foto: RTS
Novi PazarFoto: RTS

Predstavnici BNV-a, među kojima nije bio i predsjednik Vijeća Esad Džudžo, čija se ostavka traži upravo zbog spora nastalog u vezi sa pomenutom inicijativom, su od predstavnika triju država tražili da o svemu upoznaju svoje ambasade i vlade zemalja iz kojih dolaze.

Sa predstavnicima BNV-a su razgovarali: Austrijanac Tomas Ahamer, njemački potpukovnik Tomas Beker i bugarski pukovnik Milćo Ignatov.

Kako je objavljeno na sajtu BNV-a, predstavnici Vijeća su strance upoznali sa glavnim aktivnostima Vijeća i problemima Bošnjaka, kao i sa konkretnim predlozima tog veća za njihovo rešavanje.

U BNV-u, kojim rukovode većnici liste Samoopredjeljenje, koju čine predstavnici Stranke demokratske akcije Sandžaka, Sulejmana Ugljanina, smatraju da specijalni status Sandžaka predstavlja efikasno rješenje političkih i teritorijalnih sporova između susednih država i naroda na Balkanu.

Ovo vijeće je, međutim, upalo u krizu zbog pokretanja ove inicijative koja je donesena bez potpisa predsjednika Esada Džudža.

Džudžo je ranje rekao da inicijativu nije potpisao jer za to nije imao ovlašćenje od partnerske liste "Vakat je".

Zbog toga je lista Samoopredjeljenje zatražila njegovu ostavku, koju on odbija da podnese jer, kako kaže, to od njega traži "proalbanski lobi" i SDA Samdžala o Veću.

Zbog ove krize BNV-u preti uvođenje privremenih mera, ukoliko naredna sjednica ne bude zakazana do 27. juna, budući da se tada navršava šest mjeseci od posljednjeg okupljanja vijećnika.

Ugljaninova lista Samoopredjeljenje nema većinu da bi mogla samostalno da rukovodi Vijećem, pa se ne isključuje mogućnost da lista Vakat je i lista Muamera Zukorlića, koja je trenutno u opoziciju, formiraju novu većinu i Ugljaninovu opciju tako pošalju u opoziciju.