latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:31 ⇒ 10:43 | Autor: sputniknews.com

Iran oborio američki dron na jugu zemlje

Korpus čuvara islamske revolucije saopštio je da je oborio američki špijunski dron Global Houk na jugu Irana, javlja televizija Pres.
Američki dron (Foto: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka) -
Američki dron (Foto: CC0 / Wikipedia / U.S. Air Force photo by Bobbi Zapka)

U saopštenju se navodi da se incident desio u području Kuha Mubarak, u provinciji Hormozgan, nakon što je dron ušao u vazdušni prostor Irana.

Predstavnik Centralne komande Oružanih snaga SAD je, međutim, negirao da su danas letjeli američki dronovi iznad ove Islamske republike.

Ranije je državni sekretar SAD Majk Pompeo lično upozorio Teheran o posledicama pogibije američkih vojnika. On je rekao da bilo koja akcija Teherana ili njegovih saveznika koja može dovesti do pogibije makar jednog američkog vojnika — dovešće do odmazde.

Sjedinjene Američke Države su prošle nedjelje optužile Iran za napad na dva tankera u Omanskom zalivu, ali nisu iznijele nikakav dokaz u prilog toj tvrdnji. Američka vojska je objavila snimak koji pokazuje navodni napad Irana, na kojem iranske snage uklanjaju neeksplodiranu minu sa jednog od tankera. Na snimku se ne vide ni natpisi ni zastave koji bi potvrdili navode američke vojske. Iran je demantovao sve navode o svojoj ulozi u incidentu.