latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:38 ⇒ 07:38 | Autor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u selu Čemerno

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje optuženima za zločine nad srpskim civilima u ilijaškom selu Čemerno 1992. godine.
Suđenje za zločine na Čemernu, arhiv - Foto: Screenshot
Suđenje za zločine na Čemernu, arhivFoto: Screenshot

Tužilaštvo BiH optužilo je DŽemala Hadžića, Teufika Turudića, DŽemala Smolu, Senada, Harisa i Benjamina Sikiru, Enesa Duraka, Mirsada, Nusreta i Mirzeta Bešliju, te Hamdiju Spahića da su krajem maja i u prvoj polovini juna 1992. godine zajedno sa drugim licima svjesno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u selu Čemerno.

Optužnica bivše pripadnike Teritorijalne odbrane i aktivnog i rezervnog sastava policije tadašnje BiH tereti da su 10. juna 1992. godine napali Čemerno u kojem su ubili 30 Srba, među kojima je najmlađa žrtva imala 16, a najstarija više od 80 godina.

Ubijeno je desetak žena, a u napadu je paljena pokretna i nepokretna imovina Srba koji su mučeni i ubijani.

Na ročištu 23. maja svjedok Tužilaštva BIH Ahmed Spahić, koji je početkom rata bio pripadnik rezervnog sastava milicije u Ljubini /opština Ilijaš/, znatno je izmijenio raniji iskaz u korist optuženih.

Spahić je tvrdio da je iskaz prije dvije godine Tužilaštvu BiH u kojem je naveo da je postojala naredba o likvidaciji svih Srba u Čemernu dao pod pritiskom inspektora Milenka Karišika.

Ovaj svjedok je zatražio i da mu budu ukinute mjere zaštite, koje, kako je rekao, nikada nije ni tražio, jer se ne osjeća ugroženo, te da je za te mjere saznao od tužioca Vladimira Simovića i inspektora Karišika po završetku ranijeg iskaza.