latinica  ћирилица
20/06/2019 |  07:48 ⇒ 07:50 | Autor: SRNA

Počinje "Tamburica fest"

Na 12. svjetskom "Tamburica festu", koji večeras počinje u Novom Sadu, za titulu najboljeg takmičiće se 12 orkestara iz osam zemalja.
Tamburica fest - Foto: Novosti.rs
Tamburica festFoto: Novosti.rs

Manifestacija počinje u 18.00 časova nastupom folklornih ansambala kulturno-umjetničkih društava i jedinstvenim defileom više od 100 tamburaša Dunavskim parkom i centralnim ulicama Novog Sada.

Druženje sa tamburašima potrajaće sve do 23.00 časa, a naredna dva dana "Tamburica fest" biće nastavljen na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje će za te dvije festivalske večeri na glavnoj bini nastupiti više od 700 izvođača iz osam zemalja.

Program sutra počinje u 20.30 časova internacionalnom revijom
mladih tamburaša, pa slijedi takmičenje malih tamburaških sastava, najavljeno je iz pres-službe "Tamburica festa".

Potom je planiran revijalni dio programa u okviru kojeg će nastupiti - Ruski ansambl narodne muzike "Zlatni potok" i koncert Orkestra solista 100 violina iz Budimpešte "Budapest džipsi simfoni orkestra".

Posljednjeg dana manifestacije, u subotu, 22. juna, u 21.00 čas, počinje izbor za najbolju novu pjesmu "Tamburica festa", a potom dodjela nagrada.

Јovan Pejčić, direktor "Tamburica festa", zvanično najboljeg festivala etno-muzike u Evropi i najbolje turističke manifestacije u Srbiji, istakao je da će ove godine biti uveden još jedan takmičarski segment - izbor najbolje autorske pesme i najboljeg vokalnog soliste.

Pejčić je rekao novinarima da će u revijalnom dijelu nastupiti Lepa Brena, čuveni "Orkestar 100 violina" iz Budimpešte, kao i ansambl narodnih instrumenata iz Republike Komi iz Ruske Federacije "Zarni Ljolj".

"Orkestar `100 violina` dobro je znan u svetu, važe za velike poštovaoce tradicionalne muzike. `Zarni Ljolj` su muzički virtuozi iz republike u Ruskoj Federaciji pretežno nastanjene mađarskim življem. I ove godine očekujemo spektakl i nastavljamo sa širenjem naše kulturne misije i prijateljstva na regionalnom nivou", naglasio je Pejčić.