latinica  ћирилица
20/06/2019 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Si stigao u S. Koreju, prva posjeta kineskog državnika od 2005. godine

Kineski predsjednik Si Đinping doputovao je danas u Sjevernu Koreju, što je njegova prva posjeta od stupanja na dužnost šefa države 2013.
Sastanak Kim DŽong-una i Si Đinpinga - Foto: Screenshot
Sastanak Kim DŽong-una i Si ĐinpingaFoto: Screenshot

Ovo je, kako napominje BBC, i prva posjeta nekog kineskog predsjednika Pjongjangu od 2005. godine.

Kineska agencija Sinhua javlja da je Si doputovao nešto prije 11 sati po lokalnom vremenu u dvodnevnu posjetu Sjevernoj Koreji tokom koje će, kako se očekuje, sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom razgovarati o oživljavanju razgovora sa Vašingtonom u vezi sa nuklearnim programom Pjongjanga.

Si je doputovao u pratnji supruge Peng Lijuan i nekoliko zvaničnika Komunističke partije, prenosi AP.

Ove godine se navršava 60 godina od potpisivanja sporazuma o vazdušnom i drumskom saobraćaju između Kine i Sjeverne Koreje.

Sjevernokorejski lider Kim DŽong Un posjetio je Kinu četiri puta od početka prošle godine.

Uoči posjete Pjongjangu, kineski predsjednik je izjavio da Sjeverna Koreja ide u “pravom smjeru“ rješavajući politička pitanja na Korejskom poluostrvu.

Si nije ovom prilikom pomenuo pregovore o nuklearnom naoružanju Vašingtona i Pjongjanga, međutim stručnjaci smatraju da će on najvjjerovatnije tokom razgovora sa sjevernokorejskim liderom Kim DŽong Unom podržati napore Sjeverne Koreje koja poziva na postepeno razoružanje.

Si je istakao da će njegova dvodnevna posjeta ojačati stratešku komunikaciju i razmjenu između dvije prijateljske zemlje.

Agencija Rojters prenosi da je poseta Sija Sjevernoj Koreji predstavlja vidljivu podršku Kimu.

Kako se navodi, Si je rekao da će Kina doprinijeti miru, stabilnosti, razvoju i prosperitetu u regionu jačanjem komunikacije sa Sjevernom Korejom.

- Kina će se takođe angažovati s drugim zainteresovanim stranama tako što će zajednički ubrzati napredak u dijalogu i pregovorima o pitanjima Korejskog poluostrva - rekao je Si.