latinica  ћирилица
20/06/2019 |  09:19 | Autor: SRNA

Višegrad: 30.000 KM podsticaja za malinare

Opština Višegrad izdvaja 30.000 KM godišnje za podsticaj malinara, a osim finansijske podrške, uzgajivačima pruža i savjetodavnu podršku, rečeno je u opštinskoj upravi.
Zasad maline - Foto: RTRS
Zasad malineFoto: RTRS

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu Ana Bogdanović rekla je Srni da su svi proizvođači maline u prošloj godini mogli ostvariti pravo na podsticaj od 0,15 KM za kilogram maline, a od resornog ministarstva 0,20 KM za kilogram, te da su ove mjere zadržane i u 2019. godini.

Predsjednik Udruženja malinara "Lastar" iz Višegrada Vladiša Јošilović rekao je da opština Višegrad podsticajnim mjerama pomaže poljoprivrednicima, posebno voćarima koji uzgajaju maline.

- Udruženje malinara postoji od 2013. godine. U prošloj godini Ministarstvo poljoprivrede i lokalna samouprava izdvojili su sredstva za podršku. Svaka savjetodavna služba nam dobro dođe - naveo je Јošilović.

Malinar Milan Cvijetić rekao je da se malinarstvom bavi od 2016. godine i da je zasadio 2,5 do tri dunuma, a prvi rod je bio 2017. godine.

- Malinarstvom sam počeo da se bavim jer sam vidio da to može biti dodatni prihod uz angažovanje porodice i još nekih ljudi koji bi pomagali u prikupljanju plodova - naveo je Cvijetić.

On je napomenuo da uzgoj jagodičastog voća zahtijeva mnogo angažovanja, naročito u proljeće kada malinu treba povezati i obraditi.

- Prošle godine smo počeli da beremo malinu 28. maja, a ove godine berba kasni i očekujem da će početi narednih dana -  dodao je Cvijetić.

Milijan Ćećez, koji se uzgojem maline bavi oko tri godine, smatra da podsticaj opštine i resornog ministarstva dobro dođe, posebno u slučaju vremenskih nepogoda.

Esed Muhić, koji ima dunum i po pod malinom, kaže da uzgoj ovog voća ima perspektivu uz podsticaje.

On je pozvao zainteresovane da se bave uzgojem ove kulture, dodajući da se malinari ne mogu obogatiti, ali mogu poboljšati kućni budžet.

- Sve vrste crvenog bobičastog voća veoma su dobre za zdravlje, a u BiH se godišnje pojede 900 grama maline po stanovniku, što je izuzetno malo - smatra Muhić.

U Višegradu je prošle godine proizvedeno više od 200 tona maline.