latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:03 | Autor: SRNA

Linta: Sistemski se krše ljudska prava 1,2 miliona protjeranih Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje, povodom Svjetskog dana izbjeglica, da se sistemski i namjerno krše ljudska prava više od 1,2 miliona protjeranih Srba i drugih građana sa prostora bivše Јugoslavije.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Zbog toga je, navodi Linta u saopštenju, Savez Srba iz regiona evidentirao otetu, uništenu i drugu imovinu protjeranih Srba i drugih građana iz Hrvatske, BiH i Slovenije.

Ukupno su 10.322 porodice popunile obrazac za evidenciju, odnosno više od 30.000 protjeranih Srba i drugih građana.

- S obzirom na to da je sa područja Hrvatske i BiH protjerano više od milion Srba i drugih građana, ova evidencija može se smatrati veoma reprezentativnom anketom - istakao je Linta.

Nakon završene evidencije, napomenuo je on, izvršena je analiza prikupljenog materijala i sačinjen izvještaj sa preciznim podacima o sistematskom kršenju ljudskih prava protjeranih Srba i drugih građana.

U izvještaju su navedeni konkretni podaci o materijalnim gubicima u vezi sa uništenom i otetom nepokretnom i pokretnom imovinom, finansijskim gubicima /neisplaćene penzije, dinarska i devizna štednja.../ i nepriznatim radnim stažom, te neadekvatnom razmjenom, obnovom i prodajom imovine.

Linta je najavio da će Savez Srba iz regiona ovaj izvještaj poslati na adrese svih značajnih međunarodnih organizacija, kao što su UN, EU, Konferencija za evropsku bezbjednost i saradnju, Savjet Evrope, te na adrese vodećih država svijeta.

Savez Srba iz regiona će tražiti, prije svega, od EU, odnosno Evropskog parlamenta, Evropskog savjeta, Savjeta ministara i Evropske komisije da izvrši pritisak na Hrvatsku, BiH i Sloveniju da poštuju Povelju UN o ljudskim pravima, Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Ovaj savez će tražiti da Slovenija i Hrvatska ispune preuzete obaveze potpisivanjem ugovora o pristupanju EU, kao i da BiH ispuni Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma koji se odnosi na povratak imovine izbjeglih i raseljenih lica.

- Јasno je da nije moguće uspostaviti trajni mir i stabilnost, međusobno poštovanje i povjerenje u regionu bez pronalaženja pravičnog rješenja pitanja otete i uništene imovine i drugih otetih prava - istakao je Linta.