latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:41 ⇒ 12:39 | Autor: klix.ba

Toplotni udar u Indiji ubio 92 osobe, stanovnici napuštaju kuće u potrazi za vodom (VIDEO)

Toplotni udar koji je pogodio indijsku saveznu državu Bihar ubio je najmanje 92 osobe, a visoke temperature i dalje predstavljaju veliku opasnost za stanovništvo širom zemlje.
Toplotni udar u Indiji  (Foto:Uday Deolekar) -
Toplotni udar u Indiji (Foto:Uday Deolekar)

Zemlja doživljava svoju najnižu količinu padavina u proteklih 60 godina, a već je ušla u treću sedmicu toplotnog vala, što je ujedno i najduži period suše u istoriji Bihara.

Većina zabilježenih smrtnih slučajeva od 15. juna, kada je Bihar zahvatio toplotni talas, desilo se u Aurangabadu, Gaji i Navadi, gdje su temperature bile oko 45 stepeni Celzijovih.

Najmanje 562 bolesnika primljeno je u državne bolnice zbog toplotnog udara, a bezbjednosni zvaničnici plaše se da će broj smrtnih slučajeva nastaviti rasti.

Ipak, stvarni uzrok ovih smrti možda nikada neće biti u potpunosti poznat, jer nije službeno potvrđeno kako su sve smrti povezane s toplinom.

Protekle subote umrlo je 49 osoba u Biharu u roku od 24 sata. Glavni ministar Nitish Kumar najavio je da će porodice umrlih dobiti naknadu od 5.740 dolara.

Stanovnici su upozoreni da ostanu u kući, a škole i fakulteti su zatvoreni. Naređeno je zatvarenje otvorenih i neadekvatno klimatski opremljenih trgovina između 11 i 17 sati. Takođe su zabranjene i sve javne aktivnosti tokom dana.

Toplotni talas pogađa trećinu zemlje. U zapadnom dijelu temperature se kreću oko 50 stepeni Celzijusovih, gdje država Maharashtra pati od najgore suše u proteklih 47 godina.

Desetine hiljada stanovnika pogođenih sušom napustili su svoje domove u potrazi za vodom.