latinica  ћирилица
20/06/2019 |  10:50 ⇒ 15:50 | Autor: sputniknews.com

Putin: Ekonomija određuje moć države (FOTO)

Ruski predsjednik Vladimir Putin više od četiri časa odgovarao je na pitanja ruskih građana. Tradicionalna Direktna linija se održava 17. put. Na adresu Kremlja je stiglo više od milion pitanja iz oblasti zdravstva, obrazovanja, spoljne politike, socijalne sfere...
Ruski predsednik Vladimir Putin  (Foto:putnik / Alekseй Družinin) -
Ruski predsednik Vladimir Putin (Foto:putnik / Alekseй Družinin)

15.17 - Završena konferencija.

15.15 - Na pitanje građana da li je Putinu dosadilo da bude predsjednik, ruski lider je odgovorio: Da mi je dosadilo ne bih se kandidovao za četvrti mandat.

15.06 - Putin je obratio pažnju na saopštenja da je "direktna linija" – "predstava specijalnih službi". Predsjednik Rusije je sa osmjehom rekao da to nije tako. Po njegovim riječima, u pitanju je rad na rješavanju problema i traganju za njihovim rješenjima. Nekad se takva rješenja nalaze direktno kroz dijalog.

14.45 - Putin: Upotreba sile protiv Irana zbog incidenta u Omanskom zalivu postala bi katastrofa za region
 
14.40 - Putin o mogućem dogovoru o Siriji sa SAD: Rusija ne trguje sa saveznicima i principima
 
14.35 - Putin: Rusija je jedina velika vojna sila koja smanjuje rashode na odbranu

- Bez obzira na skromne rashode na odbranu, Rusija osigurava ne samo nuklearni paritet, već je ide dva-tri koraka ispred (ostalih) po savremenom naoružanju - rekao je Putin.

Putin je naglasio da moć države, prije svega, određuje, ne naoružanje, već ekonomija.

14.30 - Putin: Rusija je spremna za dijalog sa SAD onoliko koliko je to Vašington.

- Međutim, to neće biti jednostavno. Sankcije su velika greška SAD. Nadam se da će to jednom shvatiti - rekao je Putin.

14:16 - Putin: Za sada nema razgovora o ujedinjenju Rusije i Bjelorusije

14:15- Putin o Zelenskom: On treba da shvati da se ne nalazi u komediji, već u tragediji

Putin je saopštio da je 2000-ih godina gledao nastupe Vladimira Zelenskog.

- Radi se o talentovanom i duhovitom čovjeku. Međutim, to što se dešava u Donbasu nije smiješno. Konflikte se ne može riješiti bez dijaloga sa samoproglašenim republikama, što Zelenski odbija. Ništa se ne dešava, blokada se povećava - ukazao je predsjednik Rusije.

14.14 - Sajber napadi na "Direktnu liniju" se nastavljaju. Međutim, svi su uspešno odbijeni, saopštila je voditeljka programa
 
14.10 - Putin protiv liberalizacije narkotika

14.00 - Putin: Ne postiji nigde čista tržišna ekonomija.

- Ne postoji čista tržišna ili čisto administrativno-komandna ekonomija. Kombinovana je prisutna u celom svetu. Čim počnu problemi u ekonomiji, raste uloga države. Čim se situacija smiri, država izlazi iz ekonomije - objasnio je Putin.

On je naglasio da se država sa kombinovanom ekonomijom, kao Kina ili Indija, brže razvijaju.

13.20 - Putin: Rusija je devedesetih godina bila na ivici raspada

On je podsjetio na situaciju u zemlji ‘90-ih godina.

- Neću da nazovem bandom ljude koji su upravljali državom devedesetih godina. Međutim, želim da istaknem da je u to vrijeme bila potpuno uništena socijalna sfera, industrija, vojna industrija, Oružane snage su bile praktično uništene... Doveli su državu do građanskog rata, do krvoprolića na Kavkazu. Država je bila na ivici da izgubi suverenitet i da se raspadne. Naravno, ljudi koji su radili ‘90-ih godina nisu svi krivi za to, ali sigurno ima i onih koji za takvo stanje treba da odgovaraju - rekao je Putin.

13.10 - Mnogo pitanja postavljaju Ukrajinci. Pitaju kada će dobiti ruski pasoš. Putin je rekao da će pitanje oslobađanja ukrajinskih mornara biti riješeno dogovorom.

12.50 - Zabilježen sajber napad iz inostranstva tokom "direktne linije"

12.35 - Putin: Priče da je Rusija okupirala Donbas su glupost

12.20 - Putin saopštio gubitke od sankcija

- Nismo se ni svađali ni sa kim, niti to namjeravamo - odgovorio je Putin na pitanje šta će biti ako se Rusija "pomiri" sa zapadnim državama.

- Od 2014. godine Rusije je od sankcija izgubila oko 50 milijardi dolara, Evropa – 240 milijarde dolara, SAD – 17 milijardi dolara, a Јapan 27 milijardi dolara - dodao je on, govoreći o gubicima od ograničavajućih mera koje je Zapad uveo nakon što je Krim ušao u sastav Rusije.

11.50 - Građani Rusije žive teže, pošto se prije nekoliko godina Rusija suočila sa nekoliko šokova koji su potkopali domaće tržište i negativno se odrazili na socijalnu sferu. Rusi žive teže - rekao je. Međutim, situacija se poboljšava. 

Vladimir Putin

11.45 - Putin: Ima mnogo problema u zdravstvu, ali se ta sfera razvija. Očigledan je problem nedostatka ljekara

11.35 - Putin traži da se proveri obraćanje jednog građanina koji je saopštio da radi za 10.000 rubalja (oko 130 evra). On smatra da je to protiv zakona i traži od organa da preduzmu mjere. Uključuju se stanovnici različitih oblasti. Mlada mama iz Roslavlja se žali na duge redove u bolnicama, nedostatak ljekara. Rukovodstvo bolnice to negira.

11.15 - Prva pitanja se tiču plata, posebno radnika u školstvu i zdravstvu. Putin posebno naglašava važnost podizanja standarda građana i njihovu sigurnost.

11:11 - Vladimir Putin počeo konferenciju. Pitanja će predsjedniku stizati i tokom cijele emisije.

Operateri, direktna linija sa Putinom (Foto: Sputnik / Ramilь Sitdikov)

11.10 - Do 9 sati stiglo je 1,5 miliona pitanja. Kako je saopštio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, Putin je pogledao veliki broj pitanja i razvrstao ih po prioritetima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovara na pitanja ruskih građana (Screenshot/YouTube )

11.02 - Očekuje se dolazak predsjednika Ruske Federacije.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kako se očekuje, ove godine, Putin bi mogao tražiti izvještaj od gubernatora, ministara i članova Vlade o aktuelnim pitanjima koja muče građane.

Prošle godine Direktna linija predsjednika Vladimira Putina je trajala 4 sata i 20 minuta.