latinica  ћирилица
20/06/2019 |  12:23 | Autor: SRNA

Lajčak: "Dvije škole pod jednim krovom" sramotna praksa

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović rezgovarali su danas u Sarajevu sa predsjedavajućim OEBS-om Miroslavom Lajčakom koji je istakao da je razdvajanja djece /u Federaciji BiH/ na osnovu etničke pripadnosti u takozvane "dvije škole pod jednim krovom" sramotna praksa.
Miroslav Lajčak - Foto: RTRS
Miroslav LajčakFoto: RTRS

Članovi Predsjedništva BiH su istakli da su upoznati o zahtjevima đaka i nastavnika tih škola da se izađe iz tog diskriminišućeg procesa i izrazili nadu da će OEBS ubuduće imati naglašeniju ulogu u rješavanju tog, ali i drugih pitanja segregacije i neravnopravnosti, kao što je korištenje službenih jezika u BiH na cijeloj teritoriji zemlje.

Oni su informisali Lajčaka o reformskim procesima u zemlji i strateškim integracionim planovima BiH, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Lajčak je napomenuo da se kao aktuelni ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik u BiH interesuje i za napredak BiH ka evroatlantskim integracijama.

Na sastanku je razgovarano o mogućnosti uvođenja tehničkih rješenja u okviru pilot-projekta za naredne opštinske izbore, koja bi trebalo da smanje izborne prevare.

Sastanku je, u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, prisustvovala savjetnik Ana Trišić Babić.

Članovi Predsjedništva BiH ocijenili su rad OEBS-a kao veoma koristan i zahvalili Lajčaku za dugogodišnju misiju te međunarodne organizacije u BiH, kao i asistenciju u organizovanju više demokratskih izbornih procesa u BiH.