latinica  ћирилица
20/06/2019 |  13:23 ⇒ 13:26 | Autor: SRNA

Ogorčenje zbog ponašanja Zagreba po pitanju ekshumacija Srba

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Јugoslavije /Srpska koordinacija/ je, povodom 27 godina od zločina hrvatske vojske nad Srbima na Miljevačkom platou, izrazila protest i ogorčenje, zbog ponašanja Hrvatske koja ne vrši ekshumacije poznatih grobnih mjesta.
Miljevački plato (foto: krajinaforce.com) -
Miljevački plato (foto: krajinaforce.com)

Srpska koordinacija, u ime porodica nestalih, izražava ogorčenje i protest zbog licemjernog i nerazumnog ponašanja i pristupa Hrvatske.

U saopštenju se navodi da Hrvatska, umjesto da ekshumira posmrtne ostatke iz registrovanih grobnica i grobnih mjesta i pojača identifikacije, pothranjuje širenje otvorene mržnje i vršenje etnički motivisanih krivičnih djela prema Srbima i tako stvara ambijent da se pitanje nestalih srpskih žrtava ne rješava.

Srpska koordinacija ponavlja poziv vlastima u Srbiji i Hrvatskoj, da stave na dnevni red i prioritetno rješavaju pitanja procesuiranja počinilaca ratnih zločina, pronalaska i identifikacije nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama.

U saopštenju se napominje da je u zločinačkoj akciji hrvatskih vojnih i paravojnih formacija na zaštićeno područje UN u selu Miljevci, u okolini Drniša, 21. juna 1992. godine, ubijeno i izmasakrirano 40 pripadnika Teritorijalne odbrane Republike Srpske Krajine.

U saopštenju se podsjeća da su, nakon što je Unprofor preuzeo zaštitnu ulogu na području tadašnje RSK, hrvatske vojne i paravojne snage iznenadnim i mučkim napadom na pripadnike Teritorijalne odbrane RSK na Miljevačkom platou, grubo prekršile odredbe "Sarajevskog primirja" postignutog 2. juna 1992. godine.

- O monstruoznosti ovog zločina govori činjenica da su hrvatski zločinci, nakon ubistva pripadnika Teritorijalne odbrane RSK, žrtve izmasakrirali, a njihove posmrtne ostatke, po uzoru na ustaške zločince, bacili u krašku jamu, koju su zatrpali smećem, kako bi prikrili tragove ovog zločina - navodi Koordinacija.

Reagujući na napad hrvatskih snaga, podsjeća se u saopštnju, Savjet bezbjednosti UN je donio Rezoluciju 762, kojom je zahtijevano povlačenje hrvatskih snaga, koju je Hrvatska ignorisala i zbog čega nije snosila nikakve posljedice.

Dva mjeseca od počinjenog ratnog zločina, na pritisak međunarodne zajednice, izvršena je ekshumacija svih ubijenih i identifikacija 28 žrtava.

U saopštenju se navodi da je 12 žrtava sahranjeno na kninskom groblju, a porodice do današnjeg dana ne mogu dobiti njihove ostatke, jer Hrvatska odbija ekshumaciju i identifikaciju.

Srpska koordinacija ističe da u Hrvatskoj, prema evidenciji nadležnih hrvatskih organa, postoje registrovane grobnice i grobna mjesta, u kojima je sahranjeno više od 70 srpskih žrtava i koja se odmah mogu ekshumirati.

Koordinacija ocjenjuje da Hrvatska u svim pregovorima sa Srbijom ističe problem nestalih kao najvažniji, ali kada je riječ o srpskim žrtvama u Hrvatskoj, evidentno, nastupa neiskreno i nepošteno.

Koordinacija pita kakav je smisao pregovora i traženja nestalih lica, ukoliko se ne žele ekshumirati poznata grobna mjesta.