latinica  ћирилица
20/06/2019 |  16:56 ⇒ 19:48 | Autor: SRNA

Vidović-Reljić: Pronaći rješenje za probleme budžeta opštine

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas da će do kraja godine Ministarstvo finansija, Vlada Republike Srpske i opština Kozarska Dubica zajedno raditi na pronalaženju optimalnog sistema za rješavanje problema u budžetu opštine Kozarska Dubica.

- Ova opština ne može iduću godinu dočekati u ovakvom stanju. Iznenadila sam se da opština Kozarska Dubica ima tako veliki dug u odnosu na nivo budžeta opštine, a riječ je o dugovima koji su napravljeni u ranijem periodu. Sada se pokušava razrješavati dio tih dugova koji su već dospjeli na izvršenje - izjavila je Vidovićeva novinarima.

Ona je, nakon radnog sastanka sa načelnikom opštine Kozarska Dubica Radenkom Reljićem i njegovim saradnicima, navela da opština Kozarska Dubica nije više u prilici da se može kreditno zadužiti, jer je na granici zaduženja koje je omogućeno zakonom.

- Ne možemo i nećemo da budemo pesimisti jer je moguće sve to razriješiti, ali ne u kratkom roku - izjavila je Vidovićeva.

Ona je dodala da dio mjera mora preduzeti i opština Kozarska Dubica u smislu povećanja prihoda, smanjivanja troškova, smanjivanja broja zaposlenih prirodnim odlivom, te apliciranjem za sredstva iz brojnih fondova i grantova koji su dostupni u Republici Srpskoj.

- Moraju se aktivnije uključiti, raditi projekte i konkurisati za te fondove, a jako je dobro što je opština izradila dugoročni elaborat o sanaciji budžeta opštine. Taj elaborat može da da kvalitetne efekte. Dogovorili smo se da već u narednoj sedmici sa tim elaboratom predstavnici opštine dođu u Ministarstvo finansija da bismo zajedno to pogledali i odlučili se za određene poteze - precizirala je Vidovićeva.

Ona je istakla da u sadašnjoj situaciji opština Kozarska Dubica ne može izmirivati svoje obaveze prema budžetskim korisnicima, ali ni socijalna davanja.

Reljić je rekao da je sa Vidovićevom razgovarao o starim dugovima koji opterećuju budžet opštine, odnosno sudskim presudama koje su došle na naplatu, a koje iznose više od milion KM.

- Razgovarali smo i o elaboratu kojim su definisane aktivnosti opštine, Ministarstva finansija i Vlade Republike Srpske kako bi planirali budžet za narednu godinu - rekao je Reljić.

On je precizirao da rijetko koja opština u Srpskoj ima tako teško finansijsko stanje i obaveze koje iznose preko 20 miliona KM, bez sudskih presuda, a da zbog takvog stanja ispaštaju svi građani opštine Kozarska Dubica.

- Oporavak budžeta opštine očekujemo tek sljedeće godine zbog toga što imamo konkretnu podršku i instrukcije Vlade Republike Srpske i Ministarstva finansija - zaključio je Reljić.

Reljić je zahvalio Vidovićevoj, predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović i premijeru Radovanu Viškoviću, te srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za sve projekte koji su sredstvima Vlade Srpske finansirani i realizovani u Kozarskoj Dubici.