latinica  ћирилица
20/06/2019 |  16:59 | Autor: SRNA

Kapitalni remont u TE Gacko pri kraju

Kapitalni remont na Termoelektrani Gacko, koji će, prema invesiticionom troškovnom planu, koštati 18 miliona KM, biće završen u nedjelju, 23. juna, a prvo startovanje može se očekivati tog dana ili u noći na ponedjeljak, 24. juna, rekao je Srni rukovodilac u ovoj termoelektrani Dragan Pušara.
RiTE Gacko - Foto: RTRS
RiTE GackoFoto: RTRS

On je istakao da je remont urađen u potpunosti, po planu i shodno finansijskim mogućnostima i najnužnijim potrebama, ocjenivši da je sve obavljeno kvalitetno i da se može očekivati stabilan rad bloka.

- Ključni poslovi su rađeni u mašinskoj sali. To je potpuna demontaža potisnog dijela turbine generatora, rotora, drugih elemenata. Zatim je obavljeno ispitivanje metala, stanja opreme, izvještaj o kontroli, sanacija defekata - precizirao je Pušara.

Prema njegovim riječima, nakon navdenih poslova slijedi montaža opreme, centriranje, podešavanje, balansiranje rotora na turbinama, stendovima, provjera specijalnih mjerenja.

- Specijalna izolacija se upravo montira na kućišta. Ti radovi bi trebalo biti završeni u subotu, tako da se u nedjelju može očekivati da će startovati blok - naveo je Pušara.

Pušara kaže da je obim poslova bio veliki zato što je posljednji kapitalni remont rađen 2012. godine, a posljednji redovni godišnji remont 2017. godine.

- Imali smo prolongiranje kapitalnog remonta dvije godine i ozbiljno probijanje fonda radnih časova u odnosu na instrukcije za održavanje i normative. Preporuke su da turbine i generatori rade 30.000 do 32.000 časova do kapitalnog remonta, a radili su 49.000 časova. Blok je radio stabilno zato što je prošli remont obavljen dosta kvalitetno, pa smo bez nekih tehnoloških problema ušli u ovaj remont - naveo je Pušara.